Opasni proizvodi na našem tržištu: Jakne koje guše decu, zapaljivi tosteri, stolovi koji pucaju...

Roditelji koji su kupili kineske dečje jakne „C&A bebi klab“ crvene ili roze boje treba da znaju da su one u junu povučene sa tržišta jer je utvrđeno da mališani u njima mogu da se uguše. Opasnost od gušenja postoji i ako nosite H&M pantalone poreklom iz Bangladeša, što je otkriveno u aprilu ove godine.

Ovakvi i slični proizvodi nisu retkost u domaćim prodavnicama, a među njima ima dečjih kolica, sandalica i krevetaca, zatim ručnog alata, kineskog nameštaja, produžnih kablova, kvarcnih grejalica...

- Roba stiže raznim kanalima i na njoj se otkrivaju različite mane. Kod kvarcnih grejalica i uljanih radijatora prekidači nisu bili odgovarajući za tu količinu toplote, pa su se topili i palili, na kineskim stolovima pucalo je staklo, a nožice su se krivile... Odgovornost za stavljanje u promet nebezbednih proizvoda je na proizvođačima, uvoznicima i trgovcima, i država mora uvesti red na tržištu Srbije i kazniti one koji krše Zakon o bezbednosti proizvoda - naglašava Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača.

Glavni krivac za ovakvo stanje su, po mišljenju Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta za zaštitu potrošača Beograda, neodgovorni državni organi.
- Smanjena je nadležnost inspekcija i to je svesno urađeno. Najbolje rezultate u pogledu bezbednosti i kvaliteta proizvoda postigle su zemlje koje su objedinile inspekcije kako bi se izbegao sukob interesa - ističe Bogosavljević.

Ovo su samo neki od nebezbednih proizvoda otkrivenih na našem tržištu ove godine: Jakna za bebe H&M (rizik od gušenja), produžni kabl firme "Linetek" (rizik od požara), toster "KENO" (rizik od gušenja), kočioni disk "Hanivel" (rizik od povreda), motor za gradske autobuse i kamione "Kamins" (rizik od požara i opekotina(, cement PC 35LL 32.5R firme "Fuše Kruje"(rizik od hemikalija) - piše Kurir.

Nadlanu / izvor: Kurir

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.