TAJNA MLADE KOŽE: Ovo bi vam preporučio svaki dermatolog!

Ako upitate bilo kojeg dermatologa šta preporučuje kao najvažniju stvar za negu kože, znate da će verovatno na prvom mestu istaći zaštitni faktor. Ali, retko ko se seti da pita koja je druga stvar na listi, a skoro svi će vam, bez izuzetka, reći da koristite retinoide.

Retinoidi su derivati vitamina A koji dokazano podstiču proizvodnju kolagena (koji smanjuje bore i sprečava pojavu sitnih bora), ubrzavaju zamenu ćelija (čime se izjednačava diskoloracija kože i posvetljuje ten) i odčepljuju pore (zbog čega pore deluju manje, a smanjuju se i akne).

Žene koje koriste retinoide uvek će imati onaj svež izgled, kao da su upravo bile na tretmanu lica. Ali pre nego što počnete s korišćenjem retinoida, verovatno ćete želeti da znate ove četiri stvari:

Ne treba vam recept, ali evo zašto bi vam dobro došao

Tretinoin, najčešće prepisivani oblik retinoida, jači je i brže deluje od drugih vrsta koje možete dobiti bez recepta. Ustvari, retinoid koji ide na recept može biti i do 20 puta jači od najjače dozvoljene doze koju možete sami da kupite u apoteci. Ali budući da retinoidi kod početnika mogu da prouzrokuju crvenilo i suvu kožu, možda ne bi bilo loše da za početak koristite kreme iz apoteke, pogotovo ako imate osetljivu kožu. S tim da kreme s nižom koncentracijom mogu da budu posebno dobre za negu područja oko očiju.

Imaju nešto (jako važno) zajedničko s Gremlinima

Kad koristite bilo kakvu vrstu retinoida, morate zapamtiti da ne smete odmah nakon toga da se izlažete suncu. Ne samo da je koža tretirana retinoidom izuzetno osetljiva na UV zrake, nego možete lako i brzo da izgorite, a i na suncu proizvod gubi na efikasnosti. Upravo zato dermatolozi preporučuju nanošenje proizvoda na lice pre odlaska na spavanje, i korišćenje kreme sa zaštitnim faktorom ujutro.

(old_image)

Jednom kad počnete, nećete želeti da prekinete...

Prve rezultate moći ćete da primetite već nakon četiri nedelje, ako koristite jače proizvode koji idu na recept; ako kupujete proizvode iz apoteke, moglo bi da prođe 12 nedelja dok ne primetite razliku. S druge strane, rezultat će biti vidljiv dok god budete nastavili s korišćenjem proizvoda, jer koža neće prestati da reaguje na ovakvu negu, a retiniodi se nisu pokazali kao štetni i pri dužem periodu upotrebe (jedino ćete morati da napravite pauzu u slučaju da ste trudni ili dojite, jer se tad korišćenje ne preporučuje).

Najčešća greška koju ljudi čine s retinoidom...

...je to da ga stavljaju previše, misleći da će tako postići bolje i brže dejstvo. Ali činjenica je da vam je potrebna količina veličine graška (za celo lice). Ako budete preterali, ne samo da ćete prebrzo iskoristiti proizvod, već se može pojaviti crvenilo, isušenost kože i iritacija. A čak i kad se koristi u normalnoj dozi, moguće je da ćete primetiti isušenost kože, pa se preporučuje i nanošenje hidratantne kreme na lice pre spavanja.

Nadlanu / izvor: magazin.hr

Pogledajte još