Stvar koja utiče na privlačnost više nego što smo mislili

Termin beauty sleep nam je već dobro poznat, a sada su naučnici sa medicinskog instituta u Stokholmu pronašli naučne dokaze za ono što smo mi žene i same znale – san ima snažan uticaj na naš fizički izgled i privlačnost. To, međutim, nije sve. Kada smo neispavani postajemo gotovo odbojni ljudima oko nas.

Njihovi eksperimenti pokazali su da nema gotovo nikakve razlike između toga da li spavate samo četiri sata dnevno ili ne spavate uopšte! U oba slučaja ispitanici su se drugim ljudima činili kao vrlo iscrpljeni i nervozni. Ali osim što nedostatak sna utiče na izgled, to ima i drugi neobičniji efekat: neispavanost odbija ljude koje susrećete i sa kojima se družite.

Pre dve godine isti ovaj tim je objavio rezultate istraživanja koji su pokazali da, iako toga nismo svesni, uglavnom vrlo precizno možemo da detektujemo ljude koji nisu naspavani.

- Naš prvi eksperiment je pokazao da ljudi drugačije percipiranu ljude koji se nisu dobro naspavali. Sledeća studija je otkrila da jednostavno ne želimo da se družimo sa osobama koje su iscrpljene zbog nespavanja – objašnjava dr Ivan Akselson.

Izvor: Cosmopolitan

Pogledajte još