Drakonske mere: Za pijane vozače oduzimanje vozila

Spuštanje granice za vožnju u alkoholisanom stanju, kazneni bodovi i visoke novčane kazne za pijanstvo za volanom nisu doneli očekivane rezultate kada je sigurnost na putevima u pitanju. Zato država planira da pooštri mere i implementira ih u buduće izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja. Među najdrastičnijim rešenjima, koje će možda uskoro važiti na našim drumovima, jeste trajno oduzimanje dozvole, pa čak i automobila.

Stručnjaci su saglasni da su ove dve „pretnje“ vrlo bitne kako bismo smanjili broj alkoholisanih vozača i dugoročno smanjili broj nesreća i stradanja u saobraćaju. U toku su pripreme izmena ZOBS, a usvajanje je najavljeno za kraj ove godine.

- Agencija za bezbednost saobraćaja od samog početka radi na ovom pravnom aktu, a mnoge od najavljenih mera smo i ranije želeli da unesemo, ali javno mnjenje nije bilo pripremljeno - kaže za „Novosti“ direktor ABS Krsto Lipovac. - Poseban osvrt biće na povratnike, kažnjavanje i edukaciju. I sada postoji jedan poprilično savremen zakon u tom pogledu, jer su i vrlo niske doze alkohola zabranjene. S druge strane, prvobitna ideja da se za najozbiljnija pijanstva ide u zatvor zamenjena je visokom novčanom kaznom, što nikako nije dobro. Mislim da je za takve slučajeve bitno da postoji kazna zatvora.

Lipovac smatra da trajno eleminisanje vozača i vozila iz saobraćaja mogu da budu dve izuzetno efikasne metode. Kao dobar primer spominje se Nemačka, u kojoj ako se vozač uhvati sa većom količinom alkohola, nadležni organi odmah traže da se on podvrgne lečenju.

NULTA TOLERANCIJA Verovatno najdrastičnija izmena će biti da vozači ne smeju da imaju nimalo alkohola u krvi, kaže profesora Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić, koji je jedan od vodećih ljudi u radnoj grupi za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama ZOBS-a. Do sada je to bilo predviđeno samo za profesionalne vozače, ali profesor Vujanić kaže da nema razloga da bilo ko pije kada vozi.

- U toj situaciji on potpisuje sa državom ugovor da narednih šest meseci neće uopšte piti alkohol i da u svakom trenutku mogu da ga testiraju bez obzira na to da li vozi ili ne - objašnjava naš sagovornik. - To podseća na doping kontrolu sportista. U bilo kom trenutku, bilo gde mogu da ih pozovu nadležne službe i zatraže testiranje. To je zaista napredan metod i pokušaćemo da neke od tih instrumenata ugradimo u zakon.

Lipovac kaže da uvek postoje oni vozači kojima oduzimanje dozvole ništa ne menja, jer oni bez obzira na sve nastavljaju da sedaju za volan. Za takve ljude mera bi trebalo da bude oduzimanje vozila, ali uz napomenu takvi slučajevi čine izuzetno mali procenat. Tvorci zakona objašnjavaju da će se vozilo tretirati kao predmet kojim je izvršeno krivično delo. Takva kaznena politika prvi put je sprovedena u Americi i dala je dobre rezultate.

ALKO -BRAVE
U Engleskoj, Švedskoj i Norveškoj uveden je sistem privremenog i trajnog oduzimanja dozvole i kontrole vozača sa alko-bravama. Oni kojima je privremeno oduzeta dozvola nakon vraćanja moraju da uvedu alko-bravu u automobil. Ovaj sistem funkcioniše tako što pre svakog paljenja motora vozač mora da se testira na alkohol i ako nije pio automobil može da se upali. U suprotnom brava se blokira na određeno vreme. U slučaju da je vozaču dodeljena alko-brava, a policija zaustavi automobil bez nje, vozačka se trajno oduzima.

Nadlanu / izvor: Novosti

Pogledajte još