RECEPT DANA: Suve paprike punjene “tučenim” pasuljem!

Evo mog posnog prebranca koji pravim za slavu Setog Nikolu i gosti se uvek “razbiju” od njega, koliko je dobar!

Dobro skuvati pasulj, po mogućstvu “tetovac”, a vodu soliti tek pri kraju kuvanja. Količinu pasulja odredite po tome koliko gostiju imate, a i koliko suvih paprika ste ostavili!

Kad je skuvan, procediti pasulj i izmeljati ga dobro, da bude kao pire, to se zove “tučeni pasulj”. Zatim pripremiti zapršku od praziluka, ali bez brašna, umesto brašna se koristi pire od pasulja, i aleve paprike i dodati dva do tri listića bosiljka.

SALATA OD ROTKVE
Salata za posnu slavu ide izvanredno uz pasulj i ribu. Rotkve istrugati na sitno rende, potopiti ih samo kratko u kiselu vodu da ne pocrne i da ne nadimaju, dobro ih potom ocediti. Na tanke kolutove naseći praziluk, posoliti, nauljiti dobro, jer rotkve sve to lepo upiju i zakiseliti limunom!

Sa druge strane pripremiti crvene suve paprike, koje se potope u toplu vodu desetak minuta da se opuste i da ih lakše punite.

Paprike zatim puniti ovako spremljenim pasuljem, naravno dodati bibera ko kako voli, ja stavljam malo više!

Tako napunjene paprike poređati u pleh i sve zaliti ostatkom pirea od pasulja i vodom u kojoj je kuvan. Pire treba da bude malo žitlkiji. Zapeći u rerni na 220 stepeni. Uz sve to služiti limun isečen na kriške! Prijatno!

Autor: nadlanu

Pogledajte još