10 super-namirnica: Jedite ih kao sumanuti i nikada nećete oboleti od raka!

Cvetno povrće
Sirov brokoli, kupus i karfiol sadrže fitokemikalije i polifenole koji ubijaju kancerogene ćelije.

Grejp
Ovo sočno južno voće, pored paprike i narandže, prepuno je vitamina C, koji može blokirati nastanak kancerogenih spojeva.

Paradajz
Likopen, hemikalija koja daje crvenu boju paradajzu snažan je antioksidans. Istraživanja su pokazala da likopen može sprečiti širenje raka dojke, pluća i raka endometrija.

Orah
Orasi, kao i nar, sadrže elaginsku kiselinu, nutrijent koji, prema istraživanjima, zaustavlja rast ćelija raka.

Čaj
U poređenju s onim ljudima koji ne piju čaj, zagriženi čajoljupci, koji svakodnevno ispijaju zeleni, crni i beli čaj, izloženi su manjem riziku od obolevanja raka dojke, debelog creva, pluća i jajnika.

(old_image)

Đumbir
Sveži ili sušeni đumbir ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u prevenciji raka.

Ruzmarin
Ruzmarin sadrži karnosol, prirodnu hemikaliju za koju je potvrđeno da može potencijalno pomoći u smanjenju rizika od raka dojke.

Mahunarke
Suvi pasulj i grašak sadrže puno folne kiseline i vitamina B koji utiču na zdravu podelu ćelija i regeneraciju oštećenih ćelija, što uvelike smanjuje rizik od raka gušterače.

Cele žitarice
Namirnice kao što su smeđi pirinač, zobeno brašno i kukuruz sadrže puno vlakana, što smanjuje rizik od raka debelog creva.

Bobičasto voće
Iako svo bobičasto voće sadrži elaginsku kiselinu, jagode i maline, najbolje utiču na sprečavanje raka dojke, kože, pluća i jednjaka. Elaginska kiselina snažno deluje kao antioksidans, neutralizuje kancerogene materije i usporava širenje ćelija raka.

(old_image)

Nadlanu / izvor: haber.ba

Pogledajte još