JP Nacionalni park Tara i kompanija Toshiba započeli pošumljavanje izgorelih oblasti na Tari

JP Nacionalni park Tara i kompanija Toshiba započele su danas obnovu šuma u Nacionalnom parku Tara koje su uništene u katastrofalnim požarima tokom 2012. godine.

Prvim zasadima sadnica omorike u oblasti Zaovine, zaposleni u ovim organizacijama označili su početak aktivnosti sadnje ukupno 7.500 novih sadnica omorike, smrče i bora, koje će u zavisnosti od vremenskih prilika biti izvedeno u oktobru i početkom novembra.

Sredstva za nabavku i sadnju sadnica obezbedila je i donirala kompanija Toshiba u sklopu eko akcije „Toshiba ume da posadi šume“, nakon čega će brigu i nadzor nad pošumljenim površinama preuzeti stručnjaci JP NP Tara.

Sađenje sadnica omorike

Ovo je prva veća akcija sanacije štete i obnove eko sistema Tare narušenog požarima, kojom će biti pošumljeno 3 hektara parcela uglavnom u privatnom vlasništvu meštana Zaovina, gde je na području zaštitne zone Nacionalnog paka Tara u požaru 2012. godine izgorela gotovo 1/3 šuma.

Eko akcija „Toshiba ume da posadi šume“ deo je globalnog projekta grupacije Toshiba za umanjivanje posledica globalnog zagrevanja i očuvanja biodiverziteta na planeti, koju je takođe podržala i Ambasada Japana u Republici Srbiji.

Obraćanje ambasadora Japana Masafumija Kurokija

Početak pošumljavanja je svojim prisustvom podržao i ambasador Japana u Republici Srbiji, NJ.E. g. Masafumi Kuroki, koji je tom prilikom izrazio veliko zadovoljstvo zbog toga što japanska kompanija Toshiba u Nacionalnom parku Tara sprovodi svoje globalne aktivnosti sađenja 1,5 miliona sadnica širom sveta do 2025. godine.

„Projekat u sklopu koga će kompanija Toshiba posaditi 7,500 sadnica na požarištu Nacionalnog parka Tara doprineće obnovi ekosistema i očuvanju biodiverziteta Tare. Umanjenje posledica globalnog zagrevanja i očuvanje biodiverziteta su danas važni globalni izazovi svih zemalja, i da bi ih savladali, kompanije i ljudi moraju blisko da sarađuju. Posebno mi je drago što se aktivnosti odvijaju u Nacionalnom parku Tara, jednom od najvrednijih područja bogatih šumama u Evropi. Nadam se da će to doprineti očuvanju šuma Tare i ohrabriti meštane da brinu o njima”,
izjavio je ambasador Japana pohvalivši ekološku viziju i konkretne akcije kompanije Toshiba u savladavanju ovih izazova.

„Zahvaljujući donaciji kompanije Toshiba započeli smo obiman i dugotrajan projekat obnove požarima narušenog ekosistema Tare. To je proces u kome ćemo brinuti o obnavljanju i očuvanju šuma i svih bioloških specifčnosti ovog podneblja. Ovo je izuzetno značajan korak koji će, nadamo se, predstavljati zamajac šire obnove, kako bismo i budućim generacijama meštana i posetilaca Tare mogli da zaveštamo sva njena bogatstva u kojima smo i sami uživali”, izjavila je ovom prilikom Milica Tomić, pomoćnica direktora JP NP Tara.

„Toshiba je korporativni građanin naše planete, organizacija posvećena ljudima i budućnosti, a budućnost će biti upravo takva kakvom je danas gradimo. Zato i u Srbiji aktivno učestvujemo u akcijama obnove i očuvanja životne sredine kao i bilo gde drugde na svetu. Nadamo se da ćemo ličnim primerom i kampanjom „Toshiba ume da posadi šume“ podstaknuti i druge da se uključe i doprinesu obnovi i očuvanju Tare – dragulja Srbije i ove planete“,
istakao je istom prilikom Imai Takeši (Imai Takeshi), asistent potpredsednika kompanije Toshiba u Evropi, i dodao da će poznata japanska korporacija do 2025. godine posaditi million i po sadnica drveća širom sveta i na taj način obeležiti jubilarnih 150 godina postojanja.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.