fbpx

Velika izložba izraelskog dizajna u Beogradu

Izložba Muzeja dizajna u Holonu (http://www.dmh.org.il/default.aspx), baca novo svetlo na izraelsku kreativnost, ispitujući prirodu dizajna i stvaranja u Izraelu, kulturno vrlo raznovrsnoj zemlji.

Izložba „Out of the box", koju čini 150 predmeta za svakodnevnu upotrebu, opisuje način na koji izraelski dizajneri uspevaju da pomire stvaralačku strast sa egzistencijalnim. Odabrana je grupa izraelskih umetnika koji razmišljaju kreativno i inventivno (out of the box), razvijaju jedinstvenu perspektivu i na svež i neočekivan način sagledavaju probleme i pronalaze rešenja. Neki u svom radu pribegavaju inovativnim tehnologijama, dok drugi ogledalo okreću ka publici, korisnicima izloženih predmeta, navodeći ih da sebe posmatraju na drugačiji, nov način.

Photo Xavier Nácher

Svake godine blizu dve hiljade studenata završi studije dizajna u Izraelu (ne uključujući arhitekturu i dizajn enterijera). Ako se uzme u obzir broj stanovnika u Izraelu, reč je o veoma velikom procentu. Izložba „Out of the box“ nam otkriva kako stvaraju izraelski umetnici, šta ih motiviše i kako od njih možemo da učimo o procesu razmišljanja i inovacijama koje su obeležje dizajna u Izraelu.

Muzej dizajna u Holonu, industrijskom predgrađu Tel Aviva, otvoren je 2010. godine i predstavlja pravo arhitektonsko i dizajnersko čudo. Muzej je izgrađen po projektu jednog od najpoznatijih savremenih arhitekata, Izraelca Rona Arada, čime je grad na sebe skrenuo pažnju celokupne svetske kulturne i kreativne javnosti. Gost Beogradske nedelje dizajna biće i Galit Gaon, glavna kustoskinja Muzeja dizajna u Holonu.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.