Štrajk policije prekinut nakon deset dana

Sindikat je postigao dogovor sa MUP-om o ispunjenju 80 odsto njihovih štrajkačkih zahteva.

"Sve naše policijske uprave gde imamo članove, kao i članovi drugih sindikata koji su štrajkovali, od 00.00 nisu više u štrajku", rekao je za Radio B92 predsedavajući predsedništva Nezavisnog sindikata policije Veselin Nikolić.

"U 8h je održan sastanak sa ministrom, gde je jednostavno, veći deo naših zahteva ispunjen i smatram da je ovaj štrajk bio veoma uspešan", rekao je Nikolić.

"Nadam se da u budućnosti nećemo dolaziti u ovakvu situaciju da moramo štrajkovati, već da ćemo zajedno, sa kabinetom ministra, kao tim, rešavati sve goruće probleme", naglasio je Nikolić.

Nikolić je kazao da je danas na sastanku u Ministarstvu dogovoreno da počne rad na novom kolektivnom ugovoru koji bi trebalo da bude napravljen do 13. oktobra, a dogovoreno je i da se do kraja godine isplati naknada za prevoz za dva meseca, a da od januara 2015. isplata te naknade bude redovna.

Kako je Nikolić naveo, uskoro će policajci dobiti nove čizme, a do 10. decembra 10.000 policajaca bi, po dogovoru, trebalo da dobije nove uniforme.

"Dogovorili smo realizaciju svih naših zahteva i mislim da će svi posle uspešno realizovanog štrajka i nastavka dijaloga biti veoma zadovoljni", rekao je za B92 Velimir Lukć, predsednik Nezavisnog sindikata.

Od jutros je na beogradskim ulicama, za razliku od prethodnih dana bilo znatno više policijaca, posebno saobraćajaca, nego prethodnih dana.

Podsetimo, Nezavisni sindikat policije je sa još tri policijska i jednim vatrogasnim sindikatom započeo štrajk 26. septembra zbog lošeg materijalnog položaja.

Policija je tražila produženje postojećeg posebnog kolektivnog ugovora do potpisivanja novog, isplatu zaostalih dugovanja zaposlenima u MUP u vidu nadoknade za dolazak na posao i odlazak sa rada i isplatu jubilarnih nagrada, kao i garanciju ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanoviča da se na zaposlene u MUP-u neće primenjivati dodatno smanjenje zarade.

Policajci su se pomirili s tim što im je pre dva meseca plata smanjena za 4 hiljade dinara, ali traže garancije da njima zarade neće biti još više smanjene. To im još niko nije obećao. Za sve koji su štrajk policije koristili za neodgovorno ponašanje u saobraćaju koje nema ko da kazni, upozorenje da već od danas na ulicama ponovo ima dovoljno policajaca.

Stefanović: Probleme rešavati socijalnim dijalogom

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danas je u razgovoru sa predstavnicima Nezavisnog sindikata policije izrazio zadovljstvo što su prekinuli štrajk i nadu da će se problemi u budućnosti rešavati isključivo socijalnim dijalogom.

Stefanović je najavio i da će sutra biti nastavljeni razgovori o zaključenju novog kolektivnog ugovora za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Očekujem da do kraja oktobra završimo razgovore i sa predstavnicima dva reprezentativna sindikata potpišemo kolektivni ugovor", rekao je Stefanović nakon sastanka.

On je istakao da problemi očigledno postoje, bilo da je reč o isplati zaostalih troškova, ili uniformama koje godinama nisu kupovane, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Pokušaćemo da jedan deo problema rešimo do kraja godine - deo uniformi biće podeljen po planu koji je dogovoren, a razgovaraćemo i o isplati zaostalih troškova", rekao je Stefanović.

Ministar policije je izrazio uverenje da će policajci shvatiti u kakvom je stanju država "i zašto nije moguće nešto uraditi u punom obimu, iako bi to voleo".

"Finansijska situacija nije takva zbog ove vlade, ali trudićemo se da pokažemo pripadnicima policije šta realno možemo da uradimo", poručio je Stefanović.

Nadlanu / izvor:B92

Pogledajte još