Čak i ako platite, završićete u zatvoru!

Nov zakon o prekršajima predviđa da policija vozaču uruči nalog kojim se izriče novčana kazna. Ako kaznu platite u roku od osam dana, imaćete 50 odsto popusta, a nakon toga moraćete da platite pun iznos, uz sudske troškove. Ipak, problemi vas mogu snaći i ako kaznu platite na vreme.

Ako se desi da napravite saobraćajni prekršaj, a potom, u zakonskom roku, platite kaznu, nemojte se iznenaditi ukoliko vam za mesec ili dva stigne plava koverta iz Prekršajnog suda, sa pozivom da se javite u zatvor. U tom slučaju, neophodno je da imate i uplatnicu, da biste dokazali da ste kaznu platili na vreme.

Vladimir Pandurov, iz Pančeva, jedan je od građana koga je, i pored plaćene kazne za saobraćajni prekršaj, u sandučetu dočekao poziv iz suda da ude u zatvor.

U novosadskom Prekršajnom sudu kažu da mesečno imaju oko 20 ovakvih predmeta, a osnovni razlog zbog kojih građani dolaze u ovakve situacije, jeste birokratija.

Među Novosađanima ima i onih, koji iz revolta neće da plate kaznu, već insistiraju da idu u zatvor.

Mićo Kozarac, koji ima 84 godine, odlučio je da iz protesta odleži pet dana u ćeliji, bez vode i hrane, umesto da plati saobraćajni prekršaj, za koji tvrdi da ga nije počinio.

Od 1.500 plaćenih kazni po prekršajnom nalogu, 50 odsto plaćeno je u roku od osam dana, kažu u Prekršajnom sudu. Pet hiljada koje nisu plaćene, idu na izvršenje, odnosno kaznu zatvora.

U policiji nismo uspeli da dobijemo izjavu i objašnjenje zbog čega građani koji su platili kaznu dobijaju poziv za zatvor.

Nadlanu / izvor: alo

Pogledajte još