DNK analiza potvrdila: Ivana je žrtva

Rezultati DNK analize pokazali su da je telo, pronađeno prošle nedelje u napuštenoj kući na Petlovom brdu, devojčice Ivane Podraščić (14), učenice OŠ „Svetislav Golubović Mitraljeta“ iz Batajnice. Ovu informaciju, rečeno je „Novostima“, potvrdili su lekari Instituta za sudsku medicinu, koji su obavili obdukciju i uradili sve potrebne testove.

I pre konačnih rezultata DNK, u MUP nisu imali nedoumice da je u pitanju nestala devojčica iz Batajnice, koju je, kako se sumnja, 31. jula silovao, ubio motikom, pa zakopao Darko Kostić (39).

- I pored toga što je telo bilo u poodmakloj fazi raspadanja, nema nikakve sumnje da je u pitanju Ivana Podraščić, jer je Kostić detaljno opisao svoj zločin i devojku koju je usmrtio - rekli su u policiji. - Takođe, dokazi koji su pronađeni na mestu zločina nedvosmisleno ga terete za ubistvo. Konkretno, pored kuće na Petlovom brdu pronađeni su i delovi Ivanine odeće.

Iako su rezultati obdukcije nedvosmisleni, porodica Podraščić i dalje ne veruje u njih.

- Tvrdim da to nije Ivana - ponavlja danima Nada Podraščić. - Kao majka, osećam da je moje dete živo i da će nam se vratiti.

Ni Ivanina starija sestra Nikolina ne veruje u tvrdnje policije.

- Trudimo se da živimo normalnim životom i čvrsto verujemo da je naša Ivana živa - kaže Nikolina. - Dovoljno nam je teško što sve ovo danima proživljavamo, a još više nam situaciju otežavaju mediji. Nama niko zvanično nije rekao da je Ivana mrtva i zbog toga ona je i dalje za nas živa.

Ivana Podraščić je nestala pre više od dva meseca, a njeno telo je pronađeno u dvorištu napuštene kuće na Petlovom brdu u beogradskoj opštini Rakovica. Policija je potvrdila da je devojčica ubijena, a za brutalno ubistvo osumnjičen je Darko Kostić iz Beograda, koji je ranije osuđivan za ubistvo, razbojništva, oružane pljačke i nekoliko silovanja. On je u prisustvu advokata inspektorima priznao zločin i opisao ga do detalja.

TROŠKOVI SAHRANE

U slučaju da porodica Ivane Podraščić odbije da preuzme telo pokojne devojčice, opština na kojoj je prijavljena snosiće troškove sahrane, a u ovim situacijama preminuli se sahranjuju na groblju Zbeg.

- Ukoliko je osoba identifikovana, naša služba obaveštava opštinu na kojoj je umrla osoba imala prijavljeno prebivalište i ona snosi troškove - kažu u JKP „Pogrebne usluge“. - Kada se ne zna identitet preminulog, sahranu organizuje opština na kojoj je telo pronađeno.

Propisi nalažu da, kada porodica odbije finansiranje pogreba, tada troškovi sahrane padaju na teret budžeta lokalne samouprave. Međutim, u retkim situacijama kada srodnici ne odbiju da upokoje umrlog, ali ne dolaze po telo, nije propisan zakonski rok u kome mora da se obavi sahrana.

Nadlanu / izvor: Novosti

Pogledajte još