Nevladine organizacije poručuju SPC: Vratite tablu Srđana Aleksića ili ćemo mi to uraditi

Bačka eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) je pre nekoliko meseci skinula te table sa prolaza u centru grada, uz obrazloženje da su u toku radovi na renoviranju pasaža. Građanska Vojvodina je u saopštenju zatražila od gradskih vlasti da vrate te table ili da "jasno kažu da je SPC iznad države".
 
Nevladine organizacije su ocenile da je SPC upotrebila "jeftin izgovor", pošto su radovi okončani, a table nisu vraćene na mesto.
 
"Da je u pitanju ruganje žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, potvrdio je i Zoran Latinović, predstavnik SPC, koji je rekao da će table biti vraćene, ali ne zna kada, pa se još drznuo da postavi pitanje zašto je baš taj prolaz određen da bude imenovan imenom Srđana Aleksića, u vreme kada je započet proces vraćanja prolaza i zgrade Crkvenoj opštini", podsetila je Građanska Vojvodina.
 
Na pitanje da li crkvi smeta to ime, Latinović je rekao da ne smeta, ali da smatra da je to imenovanje bilo "deo političke igre i nadmetanja sa SPC".
 
"Ovakve izjave predstavnika SPC potvrđuju ono što odavno znamo, a to je da se zalaže za reviziju naše skorije prošlosti. Za to SPC svakako ima svoje razloge, koje treba tražiti u podršci vrha crkve politici ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida. Ali, to je već njihov problem", poručila je Građanska Vojvodina.
 
Nevladine organizacije su podsetile da je odluku o imenovanju ovog prolaza imenom Srđana Aleksića donela Skupština grada Novog Sada 23. marta 2009. godine, a da je tabla postavljena 23. jula iste godine.
 
"Stoga zahtevamo od gradskih vlasti da poštuju sopstvenu odluku i da vrate table s nazivom Prolaz Srđana Aleksića. U suprotnom, Građanska Vojvodina, koja je i inicirala ideju da prolaz ponese Srđanovo ime, organizovaće protestnu akciju vraćanja table", zapretile su nevladine organizacije.
 
Srđana Aleksića ubili su 1993. godine pripadnici Vojske Republike Srpske u rodnom Trebinju, kada je od ubistva spasao svoga prijatelja i sugrađanina, Bošnjaka Alena Glavovića.
 
"Podsećamo revizioniste da je ime Srđana Aleksića postalo sinonim za ljudskost i hrabrost, te da im nikakvo prepravljanje istorije neće pomoći da izbrišu uspomenu na njega. Mladi Novosađani zaslužuju da u jednom od svojih omiljenih prolaza uživaju i budu ponosni što nosi baš Srđanovo ime", piše u saopštenju.
 
Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju i Vojvođanski građanski centar.

Izvor: Blic

Pogledajte još