Ordinacije već pune, a grip još nije ni stigao

Ordinacije lekara u beogradskim domovima zdravlja pune su pacijenata koji se žale na prehladu, kijavicu, bolove u grlu, glavobolju, malaksalost. Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u jednoj sedmici lekarima se obratilo 19.022 građana.

Broj obolelih od sezonskih respiratornih infekcija povećan je u odnosu na proteklu nedelju, ali lekari tvrde da je to uobičajeno za ovo doba godine.

"Sada imamo više pacijenata nego u letnjem periodu, ali je to normalno jer ljudi obolevaju čim se vrate u kolektive, a deca u vrtiće i škole. Najviše ima onih koji dolaze zbog prehlada, a nešto manje je onih koji pate od crevnih infekcija. Mnogi pokušavaju da se zaleče kod kuće, a kada im to ne uspe, dođu u dom zdravlja u lošem stanju. Zbog toga je bitno da čim primete prve simptome neke infekcije dođu kod izabranog doktora kako bi se lečili na pravi način. Nikako ne treba da uzimaju antibiotike na svoju ruku", kaže za "Politiku", prim. dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine Doma zdravlja "Voždovac".

Dosta mališana predškolskog uzrasta moralo je ovih dana da potraži pomoć lekara zbog povišene temperature, curenja nosa, kašlja... Zbog toga i pedijatri imaju defile kroz ordinacije.

"Zbog nedostatka pedijatara, imamo zaista dosta posla. Dešava se da pregledam dnevno više od 70 malih pacijenata i sa respiratornim infekcijama i sa raznim drugim zdravstvenim problemima", kaže dr Mirjana Mićović, pedijatar Doma zdravlja "Stari grad".

Kako se narednih meseci očekuje pojava gripa, lekari savetuju hroničnim bolesnicima sa poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima, onima sa problemima u radu bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom, ljudima koji rade i žive u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlenima u zdravstvenim ustanovama i starijima od 65 godina, da prime sezonsku vakcinu protiv gripa, koja se ovih dana distribuira domovima zdravlja.

Sezonska vakcina preporučuje se posebno trudnicama i gojaznim osobama. Primena kod trudnica se razmatra uz konsultaciju nadležnog ginekologa, dok se onim koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija, bez obzira na stadijum trudnoće.

"Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje posle davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od šest do 12 meseci. Kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija se blaža klinička slika, a redukuju se i moguće teže komplikacije. Kod osoba koje su u povećanom riziku od ove bolesti, grip može imati za posledicu i smrtni ishod zbog komplikacija, najčešće zapaljenja pluća", objašnjavaju u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Izvor: Mondo

Pogledajte još