Ovo je STRAŠNA istina o čestoj upotrebi MARIHUANE!

Kanabis izaziva veliku zavisnost, uzrok je mentalnih problema, otvara vrata ka upotrebi težih droga...

Profesor Vejn Hal, stručni savetnik Svetske zdravstvene organizacije (WHO) kao i profesor na Kraljevskom koledžu u Londonu, doneo je rezultate koji pobijaju sve ono što smo do sada mislili o marihuani. Kanabis nije bezopasan.

“Ako marihuana ne izaziva zavisnost, onda je ne izazivaju ni heroin ni kokain!” rekao je.

“Ponekad je čak teže izlečiti zavisnika od marihuane od onog koji je na heroinu, jer jednostavno ne znamo kako to da uradimo!” naglasio je profesor Vejn i objasnio da oni koji pokušavaju da se “skinu” sa marihuane pate od anksioznosti, nesanice, poremećaja u ishrani i depresije. Čak i nakon tretmana odvikavanja, manje od polovine se kloni droge u narednih šest meseci.

  • Marihuana udvostručuje rizik od pojave psihotičnih poremećaja, uključujući i šizofreniju, ·
  • Najviše korisnika ove droge je u školama.. Često korišćenje ove droge u adolescenciji ugrožava intelektualni razvoj, ··
  • Svaki deseti odrali, koji redovno konzumira marihuanu, posta
  • Svaki šesti tinejdžer koji redovno koristi marihuanu postaje zavisnik,
  • je zavisnik od nje, a kasnije prelazi na teže droge, ··
  • Vožnja pod dejstvom kanabisa udvostručuje rizik od saobraćajnih nesreća, a učetvorostručuje ga ako se uz drogu konzumira alkohol, ··
  • Pušenje marihuane umanjuje težinu bebe na rođenju

Tinejdžeri, kao najugroženiji deo populacije, najčešće upotrebljavaju marihuanu pušeći je.

Profesor Hal u svom seopštenju piše da iako je nemoguće uzeti fatalnu količini kanabisa, to ovu drogu ne čini manje opasnom u odnosu na heroin i kokain. Takođe, uzimanje marihuane tokom trudnoće može prouzrokovati smanjenje težine bebe, a dugoročna konzumacija može dovesti do pojave raka, bronhitisa ili srčanog udara. Redovna konzumacija kod tinejdžera, dece koja se razvijaju, neminovno vodi ka dugoročnim mentalnim problemima i zavisnošću.

“Ono važno, na šta želim da skrenem pažnju, je činjenica da ljudi koji konzumiraju marihuanu svakog dana u dužem vremenskom periodu, mogu imati velike poteškoće. Čak se bez sumnje, teški zavisnici od marihuane, mogu poistovetiti sa onima koji koriste heroin ili su alkoholičari. Postotak onih koji su se odvikli od marihuane, zavisi od svesnosti problema, kao i kod alkoholičara.”

Mark Vinstenli, iz humanitarnog centra za mentalne bolesni naglašava: “Prečesto korišćenje kanabisa se smatralo bezopasnim, pogrešno svrstavano u takozvane “sigurne droge”. Međutim, postoji jasna veza između konzumacije marihuane i pojave psihoza i šizofrenije, posebno kod tinejdžera! Uobičajeno mišljenje je da vam neće biti ništa od marihuane, ali to je zapravo ruski rulet sa vašim mentalnim zdravljem.”

Izvor: dailymail

Pogledajte još