"Uzgojen" veštački penis, uskoro počinje testiranje na ljudima!

0

Konačno je napravljen veštački penis u laboratoriji, koji će pomoći muškarcima koji pate od urođenih abnormalnosti ili traumatskih povreda, piše “Indipendent”.

Veštačke penise “uzgojili” su naučnici Instituta za regenerativnu medicinu Vejk Forist u Severnoj Karolini, SAD, i sada se čeka na “zeleno svetlo” kako bi ih testirali na ljudima.

Projekat je finansirao američki vojni Institut za regenerativnu medicinu, u nadi da će pomoći vojnicima koji pate od ratnih povreda.

Profesor Entoni Atala, direktor Instituta, izjavio je da je cilj da se pomogne pacijentima sa povredama ili urođenim abnormalnostima. Penisi će se “uzgajati” uz pomoć pacijentovih ćelija, kako bi se izbegao rizik odbacivanja tkiva nakon transplantacije organa.

Atala je prethodno s uspehom vodio projekat “uzgoja” penisa za zečeve 2008, ukazuje “Indipendent”. Tada se pokazalo da telo prepoznaje tkivo kao svoje.

Institut Vejk Forist trenutno radi na 30 različitih vrsta tkiva i organa, a u prošlosti su uspešno uzgojili organe u laboratoriji – prva transplantacija ljudske bešike 1992, prva uretra 2004. i prva vagina 2005.

Nadlanu / izvor: TVBEST

Foto: Arhiva Nadlanu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.