Vehabije spremale samoubilačke napade u Beogradu!

Kako je rekao tužilac ovog tužilaštva Miljko Radisavljević, optužnica je podignuta protiv Abida Podbićanina (35), Seada Plojovića (31), Tefika Mujovića (34) i Izudina Crnovršanina (35) iz Novog Pazara i Ferata Kasumovića (30) iz Beograda. Plojović, Crnovršanin i Kasumović su u pritvoru od početka marta 2014. i pritvor im je produžen nakon podizanja optužnice.

Podbićaninu i Mujoviću, koji su u bekstvu, određen je pritvor, naređeno je izdavanje poternice i predloženo da im se sudi u odsustvu. Tužilac je objasnio da postoji opravdana sumnja da su Podbićanin i Mujović početkom 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijama Islamska država Iraka i Levanta (Šama) i Front Al-Nusra, koje su UN proglasile za terorističke, sa ciljem da nasilnim putem preuzmu vlast u Siriji.

"Njihov cilj je bio i da po obaranju vlasti u Siriji njenu teritoriju koriste kao bazu za otpočinjanje terorističkih napada sa istim namerama i na susedne države, najpre Irak, a potom i više drugih država u regionu Bliskog istoka, Severne Afrike i južne i centralne Evrope, uključujući i Srbiju, sa ciljem nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države kalifata", objasnio je Radisavljević.

Tužilaštvo sumnja i da su Podbićanin i Mujović zajedno sa Plojovićem i Crnovršaninom od istomišljenika u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Austriji, Nemačkoj i Luksemburgu kontinuirano prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije i drugih zemalja, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište. Kako je rekao tužilac, oni su radili tako što su u prostorijama mesdžida Furkan u Novom Pazaru, osobama iz Srbije i inostranstva, koje su se uputile u Siriju radi učešća u oružanim sukobima, organizovali prihvat radi odmora, opremanja i pružanja neophodnih informacija pred nastavak puta.

Tužilaštvo je navelo da je okrivljeni Podbićanin u Siriji, uglavnom u gradu Azazu, organizovao prihvat, smeštaj i vojnu obuku pridošlih, a da je okrivljeni Kasumović “vrbovao jedno lice za odlazak u Siriju, koje je stupilo u teroritičku organizaciju IDIL i poginulo”.

Mujoviću je stavljeno na teret da je izvršio i krivično delo javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela, jer je na profilu na Fejsbuku postavio niz sadržaja kojima se veliča IDIL, propagiraju njeni postupci, poziva na borbu, nasilje i ubistva i prikazuju snimci i mape teritorije koje kontroliše ova organizacija i poziva na samoubilačke akcije u Raškoj oblasti, Beogradu i Rimu.

Izvor: Alo!

Pogledajte još