Teral:Srbija neefikasna u borbi protiv ekstremistickih grupa

BEOGRAD, 28. septembra 2009. (Beta) - Ambasador Francuske u Beogradu Žan-Fransoa Teral izrazio je iznenađenje činjenicom da Srbija još uvek nije pronašla način borbe protiv ekstremističkih grupa.

"Donekle sam šokiran izvesnom popustiljivošću pred ovom pojavom, naročito izjavama koje opovrgavaju neophodnost raspuštanja tih grupa, što na kraju dovodi do toga da one potpuno slobodno deluju", rekao je Teral u intervjuu za današnji "Blic".

On je, govoreći o napadu na trojicu navijača Tuluza u centru Beograda, prilikom koga je Francuz Bris Taton zadobio povrede opasne po život, izjavio da je važno da svi krivci budu brzo privedeni pravdi i da dobiju kazne koje zaslužuju, "to jest, veoma stroge kazne".

Teral je dodao da je bio "šokiran neizazvanim nasiljem" nad francuskim navijačima i da je još gore što je taj "napad bio izveden s predumisljajem, planirano".

Kako je francuski ambasador ocenio, slično nasilje, kao i nesposobnost države da garantuje bezbednost učesnicima "Povorke ponosa" zbog čega je ona otkazana, šteti ugledu Srbije u svetu.

"Izvesno je da takvi događaji, a pre svega linčovanje Brisa Tatona, bacaju senku na sliku Srbije u svetu. To važi i za Francusku, naročito za oblast Tuluza, gde je ovaj događaj izazvao snažne emocije. To je velika šteta, jer Srbija zaslužuje bolje", izjavio je Teral.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.