ŠOK ZA PUŠAČE: Potpuna zabrana pušenja na javnim i radnim mestima!

Pušenje na radnom i javnim mestima biće potpuno zabranjeno. Pravila za pakovanje i izgled kutija biće značajno stroža. Zabraniće se proizvodnja slim cigareta i onih sa ukusom mentola, a upozoravajuće slike o štetnosti duvana na svakoj paklici biće obavezne. Uvešće se i veća kontrola elektronskih cigareta.

Kao jedna od 170 potpisnica Okvirne konvencije Svetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana, Srbija sad i kao kandidat za EU ima obavezu da u naredne dve godine usaglasi zakone o kontroli duvana sa novim pravilima. Ta tema je deo Poglavlja 28 u pregovorima o pristupanju EU.

Promene u zakonu:

* U ugostiteljskim objektima biće potpuno zabranjeno pušenje

* Na svakoj paklici moraće da bude slika koja dočarava posledice pušenja, recimo zastrašujuć snimak pluća Zabranjuju se slim i cigarete sa mentolom

* E-cigareta mora biti zabranjena svugde gde nije dozvoljeno ni pušenje "obične"

Za razliku od sadašnjeg, prelaznog rešenja, po kojem ugostiteljski objekti mogu da biraju da li će biti pušački ili nepušački ili pola-pola, ako su veći od 80 metara kvadratnih, po novim pravilima tu neće moći da se uživa u cigareti. Tako je i u okruženju, od Hrvatske do Albanije.

- Neophodno je oformiti multisektorski savet za kontrolu duvana, zabraniti pušenje i u ugostiteljskim objektima, povećati porez i akcize na duvanske proizvode, jer takva mera značajno smanjuje pušenje u populaciji mladih i siromašnih, uvesti slikovna upozorenja na paklicama, ali i regulisati upotrebu elektronske cigarete - kaže Srmena Krstev, predsednica republičke Komisije za prevenciju upotrebe duvana.

Na budućim pakovanjima cigareta, prema direktivi EU, nalaziće se obavezna upozorenja o štetnosti duvana sa slikom i tekstom koja pokrivaju 65 odsto prednje i zadnje strane paklice. Na polovini bočnih strana nalaziće se takođe zdravstvena upozorenja, kao što su "pušenje ubija - prestani sada", "duvanski dim sadrži više od 70 supstanci koje uzrokuju rak", što zamenjuje postojeće upozorenje o nivou katrana, nikotina i ugljen-monoksida.

Izvor: Blic

Pogledajte još