Smrtna kazna jer je ubila silovatelja!

Ona se pred sudom pravdala da je taj zločin počinila u samoodbrani. Međutim, sve njene žalbe su odbačene. Od tada se nalazi u zatvoru, a sada je očekuje najstroža kazna, javlja Al Arabija, prenosi Blic.

Prema rečima njenog advokata, Morteza je Reihaneh zaposlio kao dizajnerku enterijera u njegovoj kancelariji.

Ovaj slučaj je naišao na međunarodnu osudu, a SAD i EU su zatražili poništenje presude.

Iz kancelarije Visokog komesara za ljudska prava navode da je ovo ubistvo čin samoodbrane protiv silovatelja i da Džabari nikada nije dobila pravično suđenje.

Kako bi se izvršio pritisak na sud, pokrenuta je i kampanja podrške ovoj ženi.

Na Fejsbuku je prošlog ponedeljka kreirana stranica koja je skupila 10.000 fanova, dok dobrotvorna fondacija “Jamieat Imam Ali” očekuje da se broj poveća na 50.000.

Neke iranske poznate ličnosti su se pridružili kampanji i pozvale porodicu žrtve da joj oprosti. Međutim, oni su ostali pri stavu da se ubica Morteze najstrože kazni.

Ipak, javnsot ne namerava tako lako da odustane, pogotovo jer su pre nekoliko dana roditelji dečaka (16) koji je ubijen u uličnoj tuči, pomilovali ubicu, u veoma emotivnom javnom događaju.

Javnost pita sud zašto bi tako dobro vaspitana, fakultetski obrazovana devojka ubila čoveka iz bilo kog drugog razloga, a da nije u samoodbrani?

Ministar pravosuđa Mustafa Pur Mohamadi rekao je u ponedeljak da se nada dobrom ishodu.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još