Vulin otvorio Sajam prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama i bezbednosti i zdravlja na radu

Ulaganje u bezbednost nije trošak, to je investicija u proces proizvodnje i u ono najdragocenije čime raspolažemo - u život radnika – rekao je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, otvarajući Međunarodni sajam prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama i bezbednosti i zdravlja na radu.

Milosav Miličković, državni sekretar u MUP-u Srbije, rekao je da ovogodišnja manifestacija ima izuzetan značaj za širu i stručnu javnost. Poplave koje su nedavno pogodile Srbiju i region skrenule su pažnju na važnost i ulogu prevencije, praćenja, planiranja i upravljanja svim vitalno bitnim procesima, kao i na reagovanje u skladu sa zakonima i propisima u u vanrednim situacijama.

Prvog sajamskog dana PD „Termoelektrane Nikola Tesla“ predstavilo se obradom teme „Poplava kao izvor krize u PD TENT”. U efektnom filmu „Lekcija za budućnost” prikazana je hronologija poplava u Obrenovcu, uz naglasak na štetne posledice po proizvodne ogranke TENT-a, kao i po kompletan elektroenergetski sektor Srbije. U posebnom segmentu filma objašnjeno je funkcionisanje vatrogasno-spasilačkih jedinica i zaposlenih u toku poplavnog talasa, sanitarna pitanja i preduzete mere nakon povratka zaposlenih na radna mesta, po prestanku vodene stihije.

Trideset deveti po redu sajam prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama i bezbednosti i zdravlja na radu održava se pod sloganom „Prevencija na prvom mestu“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije - Sektora za vanredne situacije i Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja - Uprave za bezbednost i zdravlje na radu.

Inače, na sajmu, koji traje do 29. septembra, učestvuju 73 direktna izlagača koji će predstaviti 160 domaćih i svetskih brendova i institucija. Konferencija „112 radionica” i „Bezbedno i zdravo radno mesto”, demonstracione vežbe, predavanja, panel diskusije, tribine, prezentacije i radionice iz sajamske tematike odvijaće se u Hali 2 i na obali Save pored Beogradskog sajma.

Pogledajte još