U nacionalnom parku Brioni okupilo se 150 predstavnika zaštićenih područja u regionu

Ovo je treći put da WWF-Svetski fond za prirodu okuplja upravljače zaštićenih područja iz mreže „Parkova Dinarskog luka“ s ciljem učenja, povezivanja i deljenja iskustva.

Nakon prošlogodišnje konferencije u Budvi, kada je usvojen dokument “Velika pobeda za Dinarski luk”, kojim su se Republika Albanija, Republika Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Hrvatska, Kosovo*, BJR Makedonija, Republika Slovenija i Republika Srbija obavezale na dalji zajednički rad na unapređenju zaštićenih područja, na ovogodišnjoj konferenciji težište je na postavljanju temelja asocijacije Parkovi Dinaridi, kojom će se nastaviti inicijativa Parkova Dinarskog luka.

“WWF veruje da su zaštićena područja od izuzetne važnosti za zaštitu prirodne baštine u regionu i da ljudima donose korist. Uz asocijaciju Parkovi Dinaridi zaštićena područja će biti još učinkovitija u postizanju ove važne misije”,
izjavio je direktor WWF Mediteranskog programa Paolo Lombardi na svečanom otvaranju konferencije. “Moramo raditi zajedno – vlade, poslovni sektor, civilno društvo, lokalne zajednice – kako bismo bili sigurni da ljudi koji žive u parkovima ili oko njih mogu imati koristi od tih zaštićenih područja, povezujući zaštitu prirode, ekonomski interes i dobrobit ljudi”.

Region Dinarskog luka krasi bogatstvo prirodnog kapitala i WWF ga je identifikovao kao mesto od globalne važnosti za biološku raznolikost. Reč je opodručju najbogatijem vodom na Sredozemlju u kom se nalazi najdublja vertikala na svetu u NP Severni Velebit, najveća evropska prašuma Peručica u NP Sutjeska, drugi najdublji kanjon na svetu – kanjon reke Tare.

Region se ponosi zdravim populacijama velikih mesojeda poput medveda, risa ili vuka, a dom je i za više od 5000 jedinstvenih vrsta. U Srbiju su deo ove inicijative nacionalni parkovi Đerdap, Fruška gora, Kopaonik i Tara, kao i zaštićena područja Šargan-Mokra Gora, Gornje Podunavlje, Carska bara, Stara planina, Đavolja Varoš, Zasavica, ribnjak Ečka, Sićevačka klisura, Ovčarsko-kablarska klisura, Vlasina, Uvac i Golija.

Kroz trodnevni program konferencije više od 150 učesnika iz desetak zemalja slušaće o važnosti održivog turizma u parkovima, a panel će voditi novoizabrani predsednik Europark Federacije Ignace Schops. Predstaviće se rezultati procene dobrobiti ekosistema u parkovima, koju je WWF u poslednje dve godine sproveo u 57 parkova regiona, a postaviće se i temelji osnivanja službene asocijacije Parkovi Dinaridi, koja će biti oformljena do kraja ove godine. Uz obilazak NP Brijuni, učesnici će se upoznati i sa sistemom upravljanja zaštićenim područjima u Hrvatskoj na studijskom putovanju u Motovunsku šumu.

Pogledajte još