Borba do poslednje suze: Lekari su im rekli da njihova beba neće preživeti, ali oni su verovali u nju!

Danas Lukas Mur ima godinu dana i prava je duša od deteta koje veselo puzi dok uči da hoda, neprestano brblja i smeje se... Ali, lako je moglo da se desi da danas ne bude tu, da su njegovi roditelji poslušali savet lekara i odustali od borbe.

(old_image)

Lukas je rođen prevremeno, u 23-oj nedelji, težak tek 520 grama, sa nekoliko strašnih zdravstvenih problema kao što su krvarenje na obe strane mozga i rupom u srcu!

Lukasove šanse da preživi su bile nikakve i lekari su upozorili, da iako se to desi, on će sigurno bolovati od cerebralne paralize, ako ne i nečeg još goreg...

Međutim roditelji jednostavno nisu želeli da čuju za takvu opciju i verovali su u svoje maleno dete. Znali su da je on borac i duboko u srcu su osećali da će sve biti uredu.

Lukasova mama Silvija nije želela da odustane od života svoje bebe: “Jednostavno sam znala, da iako je rođen prerano, on može da preživi i da nastavi sa životom!”

(old_image)

Pošto se u Engleskoj dete rođeno sa tako malom težinom gotovo odmah otpisuje, a takođe se dozvoljavaju i abortusi do 22-ge nedelje, Silvija je bila ogorčena.

“Ako kažete da ćete pokušati da održite život beba rođenih sa 500 grama, pa u čemu je onda razlika ako beba ima recimo 495 grama?! A tek to za abortuse, mislim da je potpuno moralno pogrešno dozvoljavati ih posle 22 nedelje!”

Silvijine komplikacije u trudnoći su počele kada joj je vodenjak pukao u 22 nedelji. Njoj i njenom mužu Tomu je rečeno da će morati da bude u bolnici da bi pokušali da joj nastave i održe trudnoću. Doktori su joj rekli da će beba biti mrtva ako se rodi u ovom trenutku, jer se nije dovoljno razvila, ali su ipak morali da je porode devet dana kasnije, 28. avgusta prošle godine!

Lukas nije mogao samostalno da diše prvih šest minuta svog života, jer mu pluća nisu bila razvijena, pa je odmah prebačen na intenzivnu negu gde je proveo sledećih 109 dana. Minijaturan i nerazvijen, Lukas je imao i krvarenja na obe strane mozga, kao i rupu u srcu. Lekari su Silviji i Tomu rekli da bi trebalo da razmisle da ga isključe sa aparata za disanje, jer je u takvom stanju bilo pitanje minuta kada će Lukas umreti i da je možda bolje da ne prolazi kroz sve to.

Silvija, inače poreklom iz Brazila je bila užasnuta: “Pitala sam ih šta misle time da mi kažu, a oni su mi rekli da je 99 odsto šanse da će imati cerebralnu paralizu i da će najverovatnije biti gluv i slep!”

Ali, pošto Silvija nije htela da se preda jer je verovala u svoje dete, lekari su rešili da se bore za Lukasa. Posle deset nedelja borbe, krvarenje na mozgu je potpuno prestalo i u vreme kada su odlazili iz bolnice, rupa na srcu se zatvorila!

Jedini znaci koji ukazuju na to da je Lukas rođen pre vremena su ti što je manji od svojih vršnjaka, kratkovid je, što je posledica predugog boravka na aparatima za disanje.

(old_image)

Ponosni tata Tom kaže: “Rekli smo im da ćemo se boriti za njega do poslednjeg daha, suze, ako on krene da se bori! Kao da nas je čuo i razumeo, Lukas je krenuo da se bori i mi smo bili tu za njega. Zajedno smo uspeli!”

Predstavnik bolnice u kojoj je maleni Lukas rođen kaže da jesu razmatrali opciju da Lukasa isključe sa aparata, u slučaju da mu se stanje pogorša. “Nije imalo smisla odustati tako lako, ali smo razmišljali i o roditeljima i težini slučaja”

Izvor: dailymail

Pogledajte još