Zabrinjavajuće: Otkrivena šokantna povezanost između oralnog seksa i karcinoma

0

Nova istraživanja ne idu u prilog pušačima koji ujedno praktikuju i oralni seks. Rezultati su i više nego zabrinjavajući.

Naučnici s medicinskog univerziteta u SAD-u otkrili su vezu između izloženosti duvana i polno prenosive bolesti – HPV16, virusa za koji se veruje da je odgovoran za razvoj raka grla i usne duplje.

Naučnici su otkrili da se HPV16 češće pojavljuje kod osoba koje su u poslednje vreme ili pušile ili bile izložene duvanskom dimu, bez obzira na njihovo seksualno ponašanje. Inače, ovaj virus se obično prenosi oralnim seksom, pa je pronađen u 80 odsto slučajeva raka grla.

Tokom istraživanja ispitano je 6.887 osoba, od kojih su 28.6 odsto bili pušači, a za odsto se znalo da su zaraženi HPV16 virusom. Kod svih ispitanika proučeni su biomarkeri koji su trebali pokazati bilo kakvu izloženost duvanu, ali i infekciju s HPV16. Uz to, obavljena su testiranja krvi i urina, ali su ispunjavali i upitnike o konzumaciji duvana i seksualnom ponašanju.

Iako je dokazano da je oralna HPV16 infekcija bila rasprostranjenija među ispitanicima koji su bili izloženi duvanskom dimu i praktikovali oralni seks, češće se pojavljivala kod trenutnih pušača, nego kod bivših ili osoba koje nikad nisu pušile.

Takođe, u krvi i urinu ispitanika su mereni nivoi dve hemikalije iz duvana – kotinina i NNAL-a. Za svako pomeranje granice kotinina (što se događa nakon svega tri popušene cigarete dnevno), šansa za oboljenje od HPV16 je rasla za 31 odsto. Isto tako, popušivši svega četiri cigarete dnevno, koncentracija NNAL-a u urinu bi porasla u tolikoj meri da bi se šansa za oboljenje povećala za čak 68 odsto.

Uprkos ovim rezultatima, čak i osobe koje nisu nimalo izložene duvanu niti praktikuju oralni seks ipak se mogu zaraziti HPV16 virusom, pa ovo istraživanje ukazuje tek na povećani rizik kod onih koji pripadaju drugoj grupi. Dalja ispitivanja će pokazati pravo stanje i povezanost.

Izvor: net.hr

Foto: Yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.