Zaštita reproduktivne sposobnosti

Prirodno obnavljanje jedne nacije pre svega zavisi od zdravstvenog stanja "reproduktivno sposobne populacije", pre svega žena, a zatim od životnog standarda i ostalih uslova.

- Investiranje u takozvano "seksualno i reproduktivno zdravlje" žena donosi neslućene koristi demografskoj slici jedne nacije, uštede zdravstvenim fondovima ali i mogu spasiti više od milion života godišnje - izjavili su britanski lekari.

Tako doktorka Šeron Kemp, predsednica Instituta "Alan Gutmaher" (AGI), koji se bavi unapređivanjem zdravlja žena, tvrdi da bi za zdravstvenu zaštitu 200 miliona najugroženijih žena u svetu, kojima je ona neophodna, bilo potrebno oko 3.9 milijarde dolara ali bi ona sprečila smrt milion i po porodilja i novorođenčadi svake godione.

Ova sredstva bi takođe omogućila da se izbegnu 52 miliona neželjenih trudnoća i sprečila da 505.000 dece izgube majke - naglašava se u izveštaju Fonda UN za pitanja populacije (UNFPA).

"Obezbeđivanje pomenutih sredstava imalo bi dalekosežan značaj za podizanje nivoa opšteg a posebno seksualnog zdravlja žena u najsiromašnijim zemljama sveta" - smatra dr Kemp.

Međutim, bogate zemlje, posebno SAD, nisu održale obećanje dato još davne 1994. godine na Konferenciji o populaciji i razvoju održanoj u Kairu. "Kao rezultat ovog neuspeha je sve teža zdravstvena situacija u nekim zemljama" - upozorava dr Kemp.

Ovaj izveštaj je, zapravo, prva studija ove vrste u kojoj su sintetizovana sva istraživanja u protekle dve i po decenije o pogodnostima koje su donela investiranja u očuvanje seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena.

Međutim, uprkos velikim potencijalnim mogućnostima, industrijski razvijene zemlje su izdvojile samo polovinu sredstava koja su obećale pre deceniju na skupu u Kairu.

U međuvremenu, naglo su porasli dramatični zahtevi za pomoć koji uključuju obezbeđivanje sredstava za kontracepciju, za prevenciju širenja bolesti koje se prenose seksualnim odnosom, uključujući sidu i HIV virus, kao i za zdravstvenu zaštitu majki i dece.

Na seksualna i reproduktivna oboljenja u svetu otpada najmanje jedna trećina svih ženskih bolesti dok na sidu i HIV virus otpada oko šest odsto. Ipak, najveća, gotovo dramatična je potreba u najsiromašnijim zemljama sveta.

Očuvanje zdravlja žena i obezbeđivanje sredstava za kontracepciju kako bi se bar odložilo rađanje dece i parovima omogućilo da imaju male porodice, takođe predstavlja doprinos ekonomskom razvoju i ravnopravnosti polova - zaključuje se u izveštaju.

"Mislim da političari uopšte nisu svesni izvanredne dugoročne koristi koju, investirajući u zdravstvenu zaštitu, mogu imati", smatra dr Kemp.

LONDON, 27. septembar 2009. (FoNet)

Pogledajte još