Otišli su zajedno: Boris Buzančić i Ana Karić umrli u istom danu

Boris i Ana su bili bliski prijatelji, ali i partneri u mnogim filmskim ostvarenjima. Radilii su zajedno, družili se i smejali kroz život, a onda i umrli u istom danu...

Boris Buzančić poznat je po oko 500 pozorišnih, 12 televizijskih i 70 filmskih uloga, uključujući "Velo misto", "Obećana zemlja", "Operacija Barbarosa", "Veliki i mali", "Maratonci", "Bella Biondina", "Maršal", "Oficir s ružom"...
Buzančić je bio aktivan sve do bolesti, i igrao je u predstavi "My Little Corner of the World" u pozorištu "Gavela", piše "Jutarnji list". U avgustu je imao moždani udar, nakon čega mu je bila oduzeta leva strana.
Glumom je počeo da se bavi od rane mladosti, a 1957. imao je glavnu ulogu u filmu "Nije bilo uzalud". Specijalizovao se za ozbiljne uloge, u kojima je tumačio likove od autoriteta, ali mu je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih uloga bila Dotura Vice, šaljivog splitskog gradonačelnika u TV seriji "Velo misto".

Igrom slučaja Buzančić je u stvarnom životu postao gradonačelnik Zagreba nakon izbora u Hrvatskoj 1990. godine, na kojima je postao prvi potpuno demokratski (opšte pravo glasa) i slobodno izabran gradonačelnik Zagreba. Na mestu gradonačelnika ostao je do 1993. godine, a 1992. je izabran i u Sabor, gde je ostao do 1995. godine (Drugi saziv Hrvatskog sabora).
Krajem 1990-ih Buzančić se povukao iz politike i ponovo posvetio glumi. Imao je zapažene uloge u filmu "Maršal" i TV seriji "Obećana zemlja", gde je tumačio likove inspirisane Titom i Tuđmanom.
Glumica Ana Karić, inače bliska prijateljica Borisa Buzančića i njegova dugogodišnja partnerka u mnogim ostvarenjima, preminula je iznenada u 74. godini. Rođena 13. maja 1941. u Perušiću. Školovala se u Zagrebu gde je 1963. završila Akademiju za pozorišnu umetnost.
Glumila je u filmovima Ante Babaje, Nikole Tanhofera, Zvonimira Berkovića, Krste Papića i drugih, a ostaće zapamćena po glavnim ulogama u filmovima "Bablje leto", "Putovanje na mesto nesreće", "Slučajni život", "Pustolov pred vratima", "Živi bili pa videli", "Tajna Nikole Tesle" , "Donator"...
Nešto je manje glumila u televizijskim filmovima, a pozorišnu karijeru ostvarila je u Teatru u gostima.
izvor: b92

Pogledajte još