Tokio napušta politiku slabog jena

TOKIO, 28. septembra 2009. (Beta-AP) - Japanski jen je danas dostigao najveću vrednost u proteklih devet meseci posle objave nove vlade da će tolerisati jak domaći novac u nameri da smanji zavisnost zemlje od izvoza.

Dolar je pao na 88,22 jena u danšnjoj razmeni u Tokiju, najniže od decembra 2008. Decenijama je Liberaldemokratska partija podržavala slab jen da bi uvećala konkurentnost velikih izvoznika kao što su Tojota i Soni, čije su zarade padale pri povećanju vrednosti jena. Većina izvoznika je predviđanja svojih zarada zasnivala na pretpostavci da će jedan dolar u proseku vredeti 95 jena.

Ali ministar finansija Hirohisa Fuđii, član nove vlade sastavljene početkom meseca posle izborne pobede Demokratske partije Japana, ižazvao je buru izjavom da jak jen ima dobrih osobina, uključujući veću kupovnu moć za uvoz.

Ova naizgled dramatična promena odnosa države prema novcu u skladu je sa programskim ciljem Demokratske partije da u centar ekonomske politike Japana stavi porodice i potrošače, a ne velike kompanije.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.