Da li ćemo se ikada naći na ovoj listi: Ovo su najbogatije zemlje na svetu

Kina će ove godine postati i zvanično najevća svetska ekonomija, ispred SAD, po obimu bruto domaćeg proizvoda, merenog paritetom kupovne moći, piše Fajnenšl tajms, pozivajući se na podatke Međunardnog monetarnog fonda.

Po paritetu kupovne moći BDP Kine već sada, prema oceni MMF, iznosi 17,6 milijardi dolara, u odnosi na 17,4 milijardi u SAD. BDP Kine bez učešća pariteta kupovne moći je 10,4 milijardi dolara.

Na trećem mestu na svetu je Indija sa više od duplo manjeg BDP vodećih zemalja - 7,2 milijarde dolara. Četvrto mesto zauzima Japan sa 4,7 milijardi dolara, na petom mestu je Nemačka sa 3,6 milijardi dolara, kao prva evropska država u društvu najbogatijih. Posle nje na listi je Rusija, sa malo manjim BDP od Nemačke - 3,5 milijardi dolara.

Prva južnoamerička država na listi je Brazil, koja se nalazi na sedmom mestu sa 3 milijardi dolara. Na mestu ispod je Francuska, kao treći evropski predstavnik, sa 2,5 milijardi dolara, a Indonezija se sa istim BDP kao zemlja Galskih petlova našla u društvu najbogatijih država.

U 1980. godini kineski BDP je iznosio deseti deo američkog, a do 2020. godine, kako procenjuje MMF, može da premaši američki BDP 20 odsto. Prosečan rast privrede Kine od 1980. godine bio je 9,8 odsto dok je u SAD bio 2,7 odsto.

Istovremeno BDP po stanovniku Kine, kao i ranije, iznosi manje od četvrtine američkog.

Paritet kupovne moći prati međusobne odnose valuta prema njihovoj kupovnoj moći u odnosu na određeni skup roba i usluga, a ne u zavisnosti od trenutnog tržišnog kursa.

Nadlanu / izvor: Kurir

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.