Beograd, slobodan grad

Kao svojevrsna zahvalnica oslobodiocima Beograda, postavka prikazuje predmete i dokumenta koja su povodom oslobođenja Beograda Josipu Brozu Titu uručili najznačajniji državnici tog vremena. Beograd, slobodan grad, je vizuelno podsećanje na izuzetni značaj koji je operacija oslobađanja Beograda posle 1287 dana okupacije imala ne samo za Beograd i Jugoslaviju, već i za sveukupnu antifašističku borbu.

Među najznačajnijim eksponatima na izložbi biće predstavljeni: sablja koju je J.V.Staljin poklonio Josipu Brozu Titu za zasluge u borbi protiv fašizma; orden Suvorova I stepena, kojim je 1944. godine Tito odlikovan za izuzetne uspehe u predvođenju trupa i vođenju ratnih operacija; telegrami čestitke koje su Titu poslali Vinston Čerčil i Palmiro Toljati; savezničko i nemačko oružje; crteži i akvareli Aleksandra Deroka koji je bio svedok borbi na ulicama grada; štampa iz tog perioda; karta evropskog ratišta u oktobru 1944. godine i dokumentarne fotografije uličnih borbi za oslobođenje Beograda.

Beogradska operacija bila je od velikog strateškog značaja za evropsko ratište jer je Beograd bio ključna raskrsnica balkanskih komunikacija i važan strategijski centar za odbranu Balkana. Hitlerovom direktivom od 16. avgusta 1944. dat mu je status “utvrđenog mesta”, što je značilo da se mora braniti po svaku cenu. Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije brojale su 55 000 boraca i 17 500 vojnika Crvene armije. Vodile su operativna dejstva za oslobođenje Beograda protiv 30 000 vojnika korpusne grupe generala Vilhelma Šnekenburgera, koja je bila u samom Beogradu i 30. 000 vojnika generala Valtera Štetnera, koji su iz pravca Smedereva nastojali da prodru u grad. U sedmodnevnim borbama poginulo je 15 000 nemačkih vojnika, 3 000 boraca NOVJ i 960 vojnika Crvene armije. U uličnim borbama Beograđani su bili velika i značajna pomoć vojnicima oslobodiocima.

http://www.mij.rs

Pogledajte još