U decembar sa manjim primanjima

– Članom 27a Zakona o budžetskom sistemu predviđeno je da u slučaju da se do 1. jula 2014. godine ne donese propis kojim će se urediti ujednačavanje nivoa plata, odnosno zarada zaposlenih u javnom sektoru neće se ni vršiti usklađivanje plata i penzija na način kako je to predviđeno za oktobar 2014. godine – kažu za “Blic” u Ministarstvu finansija.

I mada je prethodnih nedelja bilo ideja da se umanjenje plata i penzija odloži za početak 2015, kako su juče “Blicu” potvrdili u Nemanjinoj 11, ova mera biće primenjena ove godine. Još uvek se ne zna da li će biti umanjena primanja već za novembar.

– Svi prateći zakoni koji bi obezbedili sprovođenje ove odluke su pripremljeni, ali se za njihovo stavljanje u proceduru čeka konačni stav premijera Vučića. Slično je i sa rebalansom. Ali, ako se ovi zakoni usvoje na Vladi i proslede na usvajanje u poslednjoj nedelji oktobra, realno je očekivati da se smanjenje plata i penzija sprovede prvi put za decembarska primanja – objašnjava izvor “Blica” iz Nemanjine 11.

Zakon o platnim razredima, koji je trebalo da uredi ujednačavanje nivoa zarada zaposlenih u javnom sektoru, biće, kako najavljuju u Vladi, donet do kraja godine. Međutim, u sklopu novih mera, kako je nedavno za “Blic” potvrdio i ministar finansija Dušan Vujović, predviđeno je da se, minimum za naredne dve godine, zamrznu sva primanja koja zavise od budžeta. Naravno, nakon umanjenja, po formuli koja je najavljena.

Detalji ove i ostalih mera štednje, ali i rebalansa budžeta, biće, kako nam je potvrđeno u Nemanjinoj 11, konačno definisani do kraja ove nedelje. Danas se, naime, iz Vašingtona sa redovnog, jesenjeg zasedanja MMF i Svetske banke u Srbiju vraćaju ministar finansija Dušan Vujović i guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Kako saznajemo, ministar Vujović je ovu posetu sedištu MMF iskoristio i za razgovore o merama fiskalne konsolidacije koje bi Srbija trebalo da sprovede do 2017. godine. O rezultatima te posete ovih dana izvestiće premijera Aleksandra Vučića. Da podsetimo, MMF kao uslov za otpočinjanje pregovora o novom aranžmanu od Srbije traži da odmah primeni smanjenje mase rashoda za plate i penzije od skoro 500 miliona evra, kao i da već naredne godine broj zaposlenih u javnom sektoru umanji za oko 25.000 ljudi.

Izvor: Blic

Foto: yayimages.com/ilustracija