U Nišu ukradeno pet miliona kilovata

Sedam godina su koristili jake magnete kako bi usporili rad strujomera, tvrde u „Jugoistoku“.

Prevara je otkrivena pre nekoliko dana u iznenadnoj kontroli „Jugoistoka“ u asistenciji sa policijom i tužilaštvom na dve pumpe u ulicama Vojvode Mišića i 12. februar.

Kako saznaje „Blic“, kontrolori su deset sati stajali ispred sandučeta sa strujomerom, koje je na kraju otvoreno nasilno, po nalogu tužioca.

- Analizom potrošnje ustanovili smo da je u 2006. godini pumpa u Vojvode Mišića trošila od 25.000 do 50.000 kilovat-časova mesečno, a da sada, zavisno od meseca, troši od 1.000 do 10.000 kilovat-sati. Takođe, i druga pumpa na Bulevaru 12. februar trošila je od 10.000 do 15.000, a sada od 1.000 do 3.000 kilovata. To nije normalna potrošnja jer se ništa u njihovim kapacitetima nije menjalo i zato smo krenuli u kontrolu - rekao je tehnički direktor „Jugoistoka“ Dragoslav Pavlović.

- Uvek bi do sada vratili naše radnike da dođu za pola sata, uz izgovor da šef koji ima ključ od sandučeta nije tu. Verovatno bi, čim bi se radnici pomerili, uklonili magnete. Sada su, međutim, radnici odbili da odu i neprekidno stajali pored sandučetom celih deset sati. Kada je po nalogu tužilaštva otvoreno sanduče, nađeni su izuzetno jaki magneti koji utiču na struju koja prolazi kroz kalemove strujomera. Na taj način struja praktično prolazi ali se ne meri - objašnjava on.
Pavlović kaže da će protiv odgovornih u „Euro staru“ biti podnete krivične prijave jer je krađa struje krivično delo.

Kaznena tarifa 24,5 miliona dinara
- Prema našim proračunima, šteta je više desetina miliona dinara. Nažalost, po uredbi iz te oblasti može se naplatiti samo struja koja je ukradena za godinu dana. Po tom obračunu, njima će biti fakturisano 15 miliona dinara za jednu i 9,5 miliona dinara za drugu pumpu, ukupno oko 24,5 miliona dinara - objašnjava Dragoslav Pavlović, tehnički direktor.

Šef pravne službe „Euro stara“ Nikola Radulović izjavio je za „Blic“ da su iznenađeni medijskom pažnjom ali i prenaglašenim vremenom trajanja i iznosom neovlašćene potrošnje koji opisuje „Jugoistok“.

- Pre samo tri meseca, 26. juna, ekipe „Jugistoka“ su kontrolisale ta dva merna mesta i konstatovale da je sve u redu, da je stanje ispravno. O tome postoje zapisnici potpisani od strane njihovih ovlašćenih lica. Nije nam jasno svrha potenciranja tako dugog perioda i tako velikog iznosa bez prethodne provere predmeta - rekao je Radulović.

On je dodao da će se o tome da li je bilo krađe struje ili ne izjasniti u toku krivičnog postupka “ako do njega dođe”.

Godišnje se na području „Jugoistoka“ ukrade struje za pet milijardi dinara, što je vrednost 1.000 trafostanica, odnosno vrednost opreme koja opslužuje ceo grad Niš!

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.