fbpx

Maloletnici krivi za nove ISIS grafite na manastiru Visoki Dečani?

Jutros su se na kapiji manastira Visoki Dečeni pojavili novi grafiti ISIS - "Islamska država Iraka i Sirije" i AKSH "Albanska nacionalna armija" napisao je na svom Tviter nalogu iguman manastira Sava Janjić.

"Jutros smo primetili još jedan ISIS natpis na manastirskoj kapiji mnogo bliže crkvi. Sramota", napisao je Janjić.

On je postavio i fotografiju na kojoj se vidi grafit ispisan crvenom bojom - ISIS i AKSH.

Juče su na pomoćnim objektima u manastirskom imanju u Visokim Decanima ispisani grafiti "ISIS - Islamska država Iraka i Sirije", Kalifat dolazi (Chaliphate is coming), Oslobodilačka vojska Kosova (UCK), Albanska nacionalna armija (AKSH).

Janjić je sinoć u izjavi Tanjugu rekao da su monasi zabrinuti i šokirani zbog pretećih grafita na objektima u manastirskom imanju i da očekuju još intenzivnije mere bezbednosti od strane Kfora i kosovske policije.

"Očekujemo da će kosovska javnost i međunarodni predstavnici osuditi ovakvo delo i da će se preduzeti još intenzivinje mere beznednosti od strane Kfora i lokalne policije", rekao je Janjić.

On je dodao da su monasi škirani i veoma zabrinuti, navodeći da su se i do sad suočavali s pretnjama, granatiranjem, UČK grafitima... ali da ovaj incident pokazuje novi nivo pretnje i opasnosti koja ih okružuje. "Pojava islamističkih grafita i dovođenje u vezu sa UČK, natpisi koji izgledaju kao pokušaj pisanja na arapskom jeziku na prostoru na kojem svakodnevno radimo, pokazuju da ljudi takvih namera mogu da uđu na manastirsko imanje", rekao je Janjić.

Na pomoćnim objektima u manastirskom imanju u Visokim Decanima danas su ispisani grafiti "ISIS - Islamska država Iraka i Sirije", Kalifat dolazi (Chaliphate is coming), Oslobodilačka vojska Kosova (UCK), Albanska nacionalna armija (AKSH).

Najbliži grafiti su na baštenskoj kućici, koja se nalazi na oko 300 metara od manastirske crkve, dok su ostali ispisani po objektima u krugu od oko 500 metara.

REDŽEPI: TRI MALOLETNIKA ISPISALA GRAFITE

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi rekao je da je grafite po zidovima manastira Dečani, prema dosad raspoloživim informacijama, ispisalo troje maloletnika.

Redžepi je za emisiju "Popodne u RTK 2" kazao da je to vandalski čin i da će policija razgovarati i sa roditeljima tih maloletnika kako bi bilo jasno da se takve, kako je naveo, gluposti ne ponove.

PETROVIĆ OSUDIO ISPISIVANjE GRAFITA U DEČANIMA

Zamenik kosovskog premijera i ministar administracije i lokalne samouprave Slobodan Petrović danas je najoštrije osudio ispisivanje grafita na imovini manastira Visoki Dečani istakavši da su autori pokušali tako da zaplaše monaštvo a istovremeno su poslali negativnu sliku Kosova u svet.

Petrović je ranije danas zajedno sa Srđanom Popovićem, direktorom kancelarije za zajednice pri kabinetu kosovskog premijera i generalnim sekretarom Samostalne liberalne stranke, posetio manastir Visoki Dečani gde se sastao sa igumanom ovog manastira Savom Janjićem.

Izvor: Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.