Zelaja pozvao UN da uspostave demokratiju u Hondurasu

NJUJORK/TEGUSIGALPA, 29. septembra 2009. (Beta-AFP) - Svrgnuti predsednik Hondurasa Manuel Zelaja pozvao je UN da u njegovoj zemlji povrate vladavinu prava i osiguraju bezbednost, dok je šef prelazne vlade Roberto Mikeleti izrazio spremnost da poništi dekret kojim se ukidaju građanske slobode.

Zelaja, koji je utočište našao u brazilskoj ambasadi u Tegusigalpi, sinoć se obratio Generalnoj skupštini UN preko mobilnog telefona koji je ministarka spoljnih poslova Patrisija Isabel Rodas Baka, koja prisustvuje zasedanju u Njujorku, prinela mikrofonu.

"Pozivam UN da uspostave vladavinu prava i slobodu koje Honduras zaslužuje", poručio je Zelaja.

On je rekao da, nakon događaja poslednjih 93 dana represije, veruje da su se onima koji su imali sumnje da se u Hondurasu uspostavlja diktatura, sve sumnje sigurno raspršile.

"Pored državnog udara, Honduras je suočen sa fašisitičkim režimom", kazao je svrgnuti predsednik i apelovao da UN "zadrže odlučan stav protiv divljaštva".

Nakon obraćanja Zelaje, koje je trajalo nekoliko minuta, reč je uzela šefica diplomatije. Ona je tražila da Generalna skupština UN održi sastanak posvećen situaciji u Hondurasu, a na generalnog sekretara UN Ban Ki Muna apelovala je da u zemlju pošalje specijalnu diplomatsku misiju.

Istovremeno je šef prelazne vlade Hondurasa Roberto Mikeleti sinoć izjavio da je spreman da "poništi" dekret koji omogućava vlastima da zabrane javne proteste i suspenduje slobodu govora i informisanja.

Ovim dokumentom se na 45 dana zabranjuje okupljanje koje nisu odobrile vojne i policijske vlasti, a vlastima se omogućava da građane bez sudskog naloga lišavaju slobode.

Mikeleti je na konferenciji za novinare pozvao misiju Organizacije Američkih Država na pregovore o krizi u Hondurasu, koja je u nedelju proterana iz zemlje, što je izazvalo oštre kritike međunarodne zajednice.

Zelaja je nakon državnog udara 28. juna proteran iz zemlje, ali je prošle nedelje uspeo tajno da se vrati u glavni grad Tegusigalpu i od tada boravi u ambasadi Brazila.

SAD i EU pozvale su na mir u Hondurasu i nastavile da ponavljaju da Zelaju smatraju legitimnim predsednikom te zemlje.

aja/per

Pogledajte još