Vest Hem i Milvol krivi za incidente u meču Liga kupa

BEOGRAD, 28. septembra 2009. (Beta) - Engleskim fudbalskim klubovima Vest Hemu i Milvolu prete kazne zbog incidenata navijača oba tima na utakmici Liga kupa, koja je odigrana 25. avgusta.

Oba kluba optužena su da nisu učinila dovoljno kako bi sprečili incidente, među kojima su ubacivanje pirotehničkih sredstava na teren, nasilničko i rasističko ponašanje.

Jedan navijač Milvola izboden je u gužvi koja je nastala kada su navijači ušli na teren tokom utakmice u kojoj je Vest Hem posle produžetaka pobedio sa 3:1.

Igrač Vest Hema Karlton Kol i fudbaler Milvola DŽejson Prajs izjavili su posle utakmice da su ih navijači protivničkih klubova vređali na rasnoj osnovi.

Navijači Milvola polomili su oko 200 stolica, a zbog pomenutih optužbi uprava tog kluba saopštila je da je "šokirana i razočarana".

"Ostajemo pri tvrdnji da smo uradili sve što je u našoj moći kada su u pitanju navijači. Još pre utakmice izrazili smo zabrinutost zbog načina prodaje ulaznica za utakmicu. Svi su mogli da vide da naši navijači nisu ušli na teren", navodi se u saopštenju Milvola.

Iz Vest Hema je saopšteno da prvo žele da analiziraju optužbe FA, pa tek onda da daju detaljno saopštenje.

"Poštovali smo uobičajenu proceduru organizacije utakmice i u taj posao smo uključili i nadležne organe. Ne opravdavamo ponašanje navijača koji su ušli na teren i nastavićemo snažno da se borimo protiv takvih pojava", rekao je portparol Vest Hema.

Oba kluba optužena su za nasilno i rasističko ponašanje svoji navijača i za ubacivanje pirotehničkih sredstava i drugih opasnih predmeta na teren. Vest Hem je optužen i za lošu organizaciju, zbog čega su navijači tog kluba i uspeli da uđu na teren.

Klubovi imaju 14 dana da odgovore na ove optužbe, a navijačima koji budu identifikovani prete doživotne zabrane ulaska na stadion.

Vest Hem je još ranije zabranio desetorici svojih navijača ulazak na stadion.

Navijači oba londonska kluba već decenijama imaju lošu reputaciju i često su ulazili u međusobne sukobe, ali i tuče sa policijom.

Milvol se žalio organima FA da su, na preporuku policije, navijači tog kluba dobili samo pola od traženih 3.000 ulaznica za utakmicu.

Ministar sporta u britanskoj vladi Geri Satklif incidente je okarakterisao kao sramotu za fudbal.

Pogledajte još