Rastanak: Koštunica napustio DSS

Ovakvu odluku Koštunica je obrazložio činjenicom jer je DSS na izbornoj skupštini napustila ideju političke neutralnosti.

- Nedavna Skupština DSS pokazala je da stranka, iz pragmatičnih i tobože taktičkih razloga želi da se okrene ideji ‘suverenizma’, koja u politici ima različita i neodređena značenja. Ona ne može biti zamena za političku neutralnost, jasno i odsečno srpsko stanovište i stav da Srbija, sarađujući sa svima, nipošto ne treba da bude član EU - rekao je Koštunica za agenciju Beta.

- Kako ovo smatram suštinskim izneveravanjem Programa, doneo sam odluku da napustim DSS. Želim na kraju da se zahvalim svim prijateljima koji su se borili za ideje na kojima je nastala i delovala DSS - naveo je Koštunica i dodao da je prošlo više od pola godine od kada je podneo ostavku na mesto predsednika DSS i povukao se iz političkog života.

Koštunica je, da podsetimo, kao kandidat DOS-a 2000. godine na izborima pobedio Slobodana Miloševića. U to vreme, DSS je doživela veliku političku moć koja je naglo počela da se urušava posle nepomirljivih ideoloških razlika sa liderima stranaka koje su činile DOS i koje su zajedničkim snagama vodile državu. Pre nekoliko meseci, DSS je napustio i biznismen Nenad Popović, jedan od najvećih finansijera DSS-a i njen potpredsednik.

Na skupštini DSS, održanoj proteklog vikenda, za predsednicu stranke izabrana je Sanda Rašković Ivić koja je ubedljivo pobedila protivkandidata Miloša Aligrudića.

Izvor: Blic/ND

Pogledajte još