PARADOCS - revija muzičkih dokumentaraca

Sreda, 15. oktobar

18:30 QUADROPHENIA
21:00 MAMA AFRICA

Mama Afrika je muzički dokumenrtarac, iz 2011. godine, finskog reditelja i scenariste Mike Kaurismakija. Miriam Makeba- Mama Afrika, bila je prva južnoafrička umetnica koja je bila internacionalno priznata i koja je nastupala sa najvećim zvezdama svog vremena, kao što su Hari Belafonte i Nina Simon. Paralelno sa svojom muzičkom karijerom i promovisanjem autentičnog afričkog zvuka, borila se i za bolji život Afrikanaca i bila otvoreni protivnik apathejda, zbog čega je bila prisiljena i da emigrira, da bi se u Južnoafričku Republiku vratila tek nakon tri decenije, a na nagovor Nelsona Mendele. Njena najpoznatija pesma je čuvena "Pata Pata".

Četvrtak, 16. oktobar

18:30 MASCULIN FEMININ
21:00 EL MILAGRO DE CANDEAL

Drugi dan PARADOCS-a, na programu je uzbudljivi dokumentarac, španskog reditelja Fednanda Truebe, iz 2004. godine, Čudo iz Milagra (El Milagro de Candeal). Ovo je priča o muzici, Brazilu i dirljivim ljudskim susretima. Krajnosti bogatih i siromašnih četvrti i pojedinaca, čuveni karneval, ali i život u favelama i muzika koja je svuda prisutna, koliko na ulici toliko i u crkvi i duhovnim ritualima. Brazil u svoj svojoj lepoti i surovosti, a viđen očima kubanskog pevača Beba Valdesa, koji se nakon mnogo godina egzila i života u Švajcarskoj, ponovo vraća svom kontinentu... Protagonisti: Kaetano Veloso, Žilberto Žil, Bebo Valdes, Karlinos Braun...

Petak, 17. oktobar

18:30 TRAINSPOTTING
21:00 THE DOORS: WHEN YOU’RE STRANGE

Treći dan PARADOCS-a, na programu je biografski dokumentarac o kultnom američkom sastavu The Doors, nazvan prema istoimenom hitu When You're Strange, reditelja Toma Dićilja (Tom Dicillo), koji je karijeru otpočeo sarađujući na filmovima Džima Džarmuša (Jim Jarmusch). Film obiluje raznovrsnim arhivskim snimcima, a kroz potresnu i istinitu rokenrol bajku iz 60-ih godina XX veka, gledaoce vodi vokal poznatog glumca i takođe muzičara, Džonija Depa (Johnny Depp).

Subota, 18.oktobar

18:30 VELVET GOLDMINE
21:00 BERLIN, LOU REED

Muzički dokumentarac iz 2007. godine, poznatog reditelja Džulijana Šnebela (Julian Schnabel), predstavlja filmovani koncertni performans čuvenog muzičara i performera, Lu Rida. Pet noći za redom Rid je nastupao je u Bruklinu, u koncertnom prostoru - Skladištu (St. Ann's Warehouse), a nastup je bazirao na albumu Berlin iz '74. godine, koji je praćen raznim kontraverzama, tadašnjim specfičnim životnim okolnostima muzičara, kao i komplikovanim odnosom kritike prema toj njegovoj kreativnoj fazi. Film je sniman tokom tih pet koncertnih noći i prikazuje veličanstvenost i težinu stvaranja umetnosti, odnosno suočavanja sa sopstvenim emocijama.

(old_image)

Nedelja, 19. oktobar

18:30 PAKLENA POMORANDŽA
21:00 LA CIUDAD QUE CANTA

Ovogodišnji PARADOCS, u nedelju zatvaramo beogradskom premijerom, muzičkog dokumentarca Grad koji Peva (La Ciudad que canta), iz 2013. godine, autora Nataše i Marka Simića. Film je siniman tokom 2012. godine, na tradicionalnom uličnom karnevalu u Kadizu, jednom najlepših i najstarijih evropskih gradova. Prema rečima autora, ovaj dokumentarac se bavi fenomenom nezaposlenosti i ekonomske krize, koji u ovoj južnoj španskoj luci, ipak nisu ugrozili socijalne odnose i osećanje sreće, koje i dalje kao da dominira na svakom koraku...

Pogledajte još