PREVARANTI platili jagnjad novčanicama od 5000 dinara, ali sa likom Ive Andrića!

Žrtve su stari seljani koji bi za prevaru saznali tek kada su pokušavali nešto da kupe nevažećim novcem. Policija je uhapsila prevarante, i to zahvaljujući odličnom pamćenju jedne bake koja je zapamtila registraciju njihovog automobila.

- Uhapsili smo S. S. (29) i N. M. (41), obojica iz sela Merošine kod Niša. Jedan je priznao prevaru, drugi nije, ali su obojicu prepoznali oštećeni građani. Protiv njih je podneta krivična prijava zbog prevare, ali su zbog štrajka advokata odmah nakon saslušanja pušteni - saznajemo u policiji.

Dvojica prevaranata su kupljenu stoku plaćali novčanicama od 5.000 dinara s likom Ive Andrića koje su štampane u vreme hiperinflacije, krajem prošlog veka. Nevažeće novčanice su kupovali preko interneta.

- Oni su žrtve vrebali na vašarima gde se prodaje stoka - kažu u policiji.
Tako su prevareni Dragan Maksimović iz sela Zvezdan kod Zaječara, Desanka Draganović (75) iz sela Bogovina kod Boljevca, kojoj su jagnjad platili sa četiri „Andrića“, Bosa Nikolov (81) iz okoline Negotina... Prevaranti su „pali“ kada su ojadili Janu Bujić iz sela Mali Izvor.

- Muž i ja smo krenuli na vašar u Boljevac i povezli dva jagnjeta da ih prodamo. Pred stočnom pijacom zaustavila su nas dvojica nakupaca. Moj muž Ilija (81) sišao je s traktora, tražio im je 25.000 dinara za oba jagnjeta, a oni su se cenjkali. Kada su videli da moj Ilija ne popušta, doneli su pare, i to sve „petohiljadarke“. Pokazala bih vam, ali su sve novčanice uzeli policajci - kaže Jana.

Baka dva dana ležala zbog sekiracije

Baka Jana, koja s mužem živi od poljoprivrede i penzije od 20.000 dinara, kaže da je odbolovala ovu prevaru. - Mnogo sam se potresla. To su velike pare. Za šta smo jagnjad čuvali celo leto! Dva dana i dve noći sam samo ležala, mrvu hleba nisam stavila usta! - kaže Jana.

Ilija je počeo da broji, ali su mu greškom umesto pet dali šest novčanica. On je pošteno jednu vratio!

- Čula sam da Ilija kaže da su mu malo čudne ove pare. Natovarili su jagnjad u „pikap“, ali sam zapamtila registraciju! - kaže baka Jana.

Onda je stari bračni par otišao na vašar i kada su hteli da kupe zatvarač za motornu testeru, prodavac im je kazao da je novac nevažeći. Otišli su u policiju, sve prijavili pa su prevaranti ubrzo dolijali.

Policija još prima prijave prevarenih meštana, tako da se zasad ne zna tačno koliko je ljudi ojađeno.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još