Snimatelji u McDonald's tajnoj fabrici: Ružičasta masa ipak ne ide u njihovu hranu?

Godine lošeg publiciteta ostavile su trag, a rukovodstvo je napokon dopustilo snimateljskoj ekipi da uđe "iza kulisa" i poseti jednu od njihovih "tajnih" fabrika u Fresnu u kojoj se proizvodi popularna i često kritikovana brza hrana.

To je deo kampanje "Naša hrana, vaša pitanja" u kojoj javnost pozivaju da postave bilo koje pitanje vezano za njihove proizvode, a na koje će im oni rado odgovoriti.

ABC-eva ekipa emisije "Good Morning America" ušla je u fabriku gde se dnevno obradi i preko 180 tona mesa, a objašnjavaju i kako je jedna od namera dokazati da u svojim pljeskavicama koriste stoprocentnu govedinu.

"Ovo radimo kako bismo odgovorili na pitanja, komentare i zabrinutost naših mušterija. Nije povezano s našim poslovnim uspehom već želimo da se pobrinemo da naši kupci znaju priču o hrani koja se ovde proizvodi", rekao je brend menadžer Kevin Nevel.

Mnoga su se pitanja ticala sumnjivog mesa koje koriste, a jedno od važnijih pitanja svakako je priča o pljeskavicama koje ostaju nepromenjene i nakon nekoliko nedelje. Iz McDonald'sa objašnjavaju da je verovatno reč o dehidriranoj hrani jer je to način na koji sprečavaju pojavu buđi.

(old_image)

Naravno, tu su i odgovori na suluda pitanja kao što je: "Koristi li McDonald's ljudsko meso", ali i ono vezano za snimku neidentifikovane ružičaste mase koja je svojevremeno kružila internetom i navodno je predstavljala smesu od koje se prave McNuggetsi.

"Videli smo fotografiju ružičaste mase. Da nešto razjasnimo, ta fotografija nema veze s McDonald'som i radi se u mitu. Ne znamo odakle se slika pojavila, ali ne predstavlja način na koji proizvodimo McNuggetse ili bilo šta drugo sa našeg menija", odgovaraju iz McDonald'sa, ali priznaju da u ulje stavljaju sredstvo protiv zgrudnjavanja (dimetil-polisiloksan).

Dotakli su se i azodikarbonamida koji su u jednom periodu koristili kod priprema svojih peciva, a koji se između ostalog koristi i kod izrade prostirki za jogu.

"Postoji niz načina na koji se azodikarbonamid (azodikarbonamid) koristi, a neki su to prokomentisali tako da su zaključili kako u našim pecivima postoji guma ili plastika te da su ti sastojci štetni. To jednostavno nije slučaj. Za primer uzmite so. Dakle, so koju koristimo u hrani varijacija je soli koja se koristi za odleđivanje kolovoza. Isto važi i za ADA - koristi se na više načina", objašnjavaju.

(old_image)

Pojavilo se i pitanje hormona na koje su takođe dali odgovor: "Većina stoke od koje dolazi govedina koju koristimo, tretirana je hormonima rasta, a to je uobičajena praksa u SAD-u."

Marketinški trik?

Uprkos ovoj otvorenosti, mnogi smatraju kako je reč o pukom marketinškom triku i pokušaju fabrike da popravi narušeni imidž, a jedan od planova kako utišati kritiku je i proširenje ponude pa nameravaju da ponude i alternativu onima koji pržene krompiriće žele da zamene salatom ili nekim drugim povrćem.

Iz McDonald'sa pak poručuju da je reč o odgovoru na trend jer kupci sve češće žele da saznaju više o namirnicama koje konzumiraju.

Iznenađeni pitanjima

"To je put kojim svet ide", rekao je potpredsednik odeljenja za komunikaciju Ben Stringfelou.

Međutim, mnogi zaposleni su iznenađeni pitanjima koja im mušterije postavljaju.

"Nisam znala da ljudi veruju da je naše meso crvljivo ili da ne koristimo pravu piletinu", rekla je Lora Ries i dodala da se fabrika uprkos svemu mora otvoriti i odgovarati na pitanja i kritike svojih kupaca.

Nadlanu / izvor: index.hr

Pogledajte još