Izgovori su vam najgori neprijatelji! Sve što morate da znate o raku dojke

Kako se medicina već duže vreme posvećuje otkrivanju leka protiv raka dojke, svakim novim revolucionarnim otkrićem sve je manje žena u životnoj opasnosti zbog ove zloćudne bolesti.

Ali, rak dojke još uvek je na prvom mestu kada je reč o fatalnosti, a broj žena obolelih od ove bolesti se popeo na milion na godišnjem nivou.

Jedini način ozdravljenja u slučaju raka dojke je njegovo rano otkrivanje. Prepozna li se u početnoj fazi potpuni oporavak je gotovo siguran. Ne moramo da vas podsećamo da je prvi korak ka otkrivanju nekih nepravinst na dojci upravo njen samopregled.

Samopreglede je najbolje raditi jedanput mesečno, sedam dana nakon završetka ciklusa kada su dojke najmanje osetljive i najmanje bolne. Napipate li kvržicu, ne oklevajte. Odmah se obratite lekaru koji će vas uputiti na ultrazvukom (ukoliko ste mlađi od 40) ili mamografiju (za starije od 40 godina). Ako se nalaz mamografije pokaže zabrinjavajući sledi biopsija, analiza tkiva, kojom se pouzdano utvrđuje o čemu je reč. Nakon biopsije gotovo 80 odsto kvržica se pokaže benignima.

Faktori rizika

Pravi uzrok pojavljivanja raka dojke nije poznat, ali postoje faktori koji povećavaju mogućnost razboljevanja.

- gojaznost značajno utiče na rizik od oboljenja, pogotovo kod starijih od 50 godina
- pušenje, ali ne samo aktivno, već i pasivno
- preterano konzumiranje alkohola
- postojanje raka dojke u porodici
- početak menopaze
- rano dobijanje prve menstruacije
- hormonalna terapija

Otkrijete li kod sebe neke od od ovih faktora nema razloga za brigu. Istraživanja su pokazala da 80 odsto zena s više faktora rizika ne oboli od raka. Bez obzira na taj podatak, u svakom slučaju preporučljivo je smanjiti rizike na najmanju moguću meru.

Mitovi o raku dojke

Glavna prevencija ove bolesti je tačna informacija. Uvek pitajte lekara sve što vas zanima, jer nema glupog pitanja kad se radi u vašem zdravlju. Najčešće zablude koje žene stvaraju o raku dojke su:

- moguće ga je sprečiti

Netačno, zbog toga što se ne zna šta ga uzrokuje. Rano otkrivanje i ispravno lečenje jedini je način da joj se uspešno suprotstavimo.

- samo žene s poznatim faktorima rizika oboljevaju od raka dojke

Oko 70 odsto obolelih žena nije imalo faktore rizika. Toj opasnosti izložene su sve žene, a rizik se s godinama povećava.

- lečenje može biti kobnije od same bolesti

Kemoterapija, zračenje i hormonalna terapija znatno povećavaju broj preživelih. A s otkrivanjem naprednijih lekova mnoge se neprijatne nuspojave smanjuju, ili čak u potpunosti nestaju.
Prevencija ne priznaje izgovore
Brojne brige na pameti i nedostatak vremena izgovori su kojima opravdavamo nebrigu o sebi. Ali jedino i isključivo prevencijom, žene se mogu zaštiti od ove zloćudne bolesti.

Savet zlata vredan:
Zato, ako ste mlađi od 40 samopregledajte se jedanput mesečno, a klinički pregled i ultrazvuk obavite jedanput godišnje. Ako ste stariji od 40 uz samopregled, obavezna je mamografija jedanput godišnje, a nakon pedesete svake dve godine.

Izvor: zadovoljna.hr

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.