Zapadni mediji izveštavaju: Zabrinutost zbog porasta ruskog uticaja na Srbiju

Rojters ukazuje na simbolizam Putinove posete u vreme kada Srbija balansira između EU, kojoj želi da se priključi, i Rusije, veoma moćnog saveznika i stalne članice UN s pravom veta u Savetu bezbednosti, koga ne može da napusti.

Britanska agencija primećuje da se SAD i EU verovatno neće svideti prizor salutiranja srpskih vojnika Putinu u vreme ukrajinske krize, dok će parada pružiti šansu Putinu da pokaže da Rusija i dalje uživa duboko poštovanje u delovima Balkana - bilo kroz snabdevanje gasom ili bratstvo dva slovenska pravoslavna naroda.

"Podele Istoka i Zapada oko Ukrajine stavile su u fokus balansiranje s kojima je Srbija suočena, kao politički dužnik Rusije zbog pomoći Moskve da Kosovo ostane van UN, dok s druge strane vidi svoju ekonomsku budućnost unutar EU", navodi Rojters.

To Srbiju dovodi u neprijatan položaj jer odbija da se pridruži zapadnim sankcijama uprkos pritisku EU da uskladi svoju spoljnu politiku s blokom sa kojim pregovara o pristupanju", ocenjuje agencija. Srbija je, kako se navodi, ublažila svoju poziciju o Kosovu u zamenu za početak pregovora o članstvu sa EU.

Austrijska agencija APA izveštava o "euforiji uoči Putinove posete Srbiji" i ocenjuje da se poseta odvija u nezgodnom trenutku za Srbiju, kao kandidata za članstvo u EU koji već mesecima pokušava da manevriše u zauzimanju pozicije o ukrajinskoj krizi.

Agencija primećuje da se prva vojna parada u Srbiji posle 30 godina održava četiri dana pre 70. godišnjice oslobođenja Beograda i prenosi ocene kritičara da je nepotrebna u vreme kada se zemlja nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji i kada predstoji smanjenje plata i penzija.

Nemački list "Tagescajtung"
takođe ističe da organizatori vojne parade žele da podsete na u velikoj meri zanemarenu antifašističku tradiciju zemlje. "Tome se ne može ništa prigovoriti. Samo što partizani i vojnici Crvene armije Beograd nisu oslobodili 16, vec 20. oktobra", piše dnevnik.

Gardijan: Šansa za dodvoravanje snabdevaču energentima

I britanski "Gardijan" primećuje da je parada pomerena unapred kako bi se uklopila u Putonovu agendu.

"U vreme dubokog jaza između Rusije i EU zbog Ukrajine, Putinova jednodnevna poseta biće prilika da se pokaže da on ima prijatelje i uticaj blizu srca Evrope", piše londonski dnevnik, koji konstatuje da je za srpsku vladu to "šansa da se dodvori važnom prijatelju i snabdevaču energentima... kao i da uzvrati na kritike desničara da se previše približava Zapadu u nadi da će jednog dana biti primljena u EU".

"Gardijan" očekuje da će Putin izvršiti pritisak na Vladu Srbije da počne radove na izgradnji Južnog toka, što Beogad okleva da učini zbog spora izmedju Moskve i Brisela, koji želi da gasovod bude dostupan svim proizvođačima gasa, a ne samo Gaspromu.

Asošiejtid pres navodi da će centralno mesto razgovora ruskog predsednika sa srpskim zvaničnicima zauzeti ekonomska pitanja i energetika, uključujući izgradnju Južnog toka, kojem se "protivi EU".

"Ova balkanska država sve je više suočena sa teškim izborom: da li da nastavi svojim zvanično proglašenim putem ka članstvu u EU ili da odustane od tog cilja i učvrsti veze sa svojim tradiconalnim slovenskim saveznikom Rusijom", ističe AP.

Liberasion: Prilika za Putina

I francuski list "Liberasion" piše da Putin u Beogradu namerava da "ukoreni ruske interese u Srbiji", tradicionalnoj saveznici Moskve, ali i zemlji kandidatu za pristupanje EU.

"To će za njega biti prilika da podigne glas protiv 'glorifikacije nacizma' u kontekstu žestokih tenzija izmedju Moskve i Zapada zbog ukrajinske krize", ocenjuje pariski dnevnik.

AFP: Ruski interes

Agencija Frans pres (AFP) navodi da "ruski predsednik i dalje može da računa na toplu dobrodošlicu u Beogradu, tradicionalnom savezniku koji je odbio da se pridruži sankcijama EU protiv Moskve", uz napomenu da je Brisel upozorio Beograd ranije ove nedelje da bi tom prilikom trebalo da potvrdi svoje "proevropsko angažovanje".

"Za Rusiju je važno da se pristupanje Srbije EU ne kosi sa interesima Moskve", ocenjuje AFP.

RSE: Brisel, ipak, zabrinut
Radio Slobodna Evropa napominje da će Putinova poseta Beogradu biti izuzetno pažljivo praćena u svetu.

Iako zapadne prestonice zvanično saopštavaju da ne vide problem u Putinovoj poseti Srbiji, nezvanično se može čuti da Brisel sa rastućom zabrinutošću gleda na porast ruskog uticaja ne samo u Srbiji, nego i u drugim zemljama Zapadnog Balkana, zaključuje Slobodna Evropa.

Izvor: Blic

Pogledajte još