Akrobacije u vazduhu zatvorile paradu, a znate li ko su Striži?

0

Striži su jedna je od tri aktivne akro-grupe ruskih vojno-vazduhoplovnih snaga koja na svojim nastupima izvodi mnoštvo grupnih i solo akrobatskih manevara.

Striži svoj letački program zasnivaju na frontovskim lovačkim avionima Mig-29 u verzijama 9.13 jednosedi i 9.51 dovsedna verzija s kojima prikazuju na aeromitinzima i specijalnim priredbama pojedinačno i grupno letenje.

U svom programu akro-grupa ima mnoštvo grupnih i solo akrobatskih manevara. Nastupi obuhvataju, između ostalih, prelete u poretku ’’piramida’’, ’’čekić’’, ’’strela’’, ’’krst’’ i ’’krilo’’.

Ko su Striži
Inače avijacijska grupa ’’Striži’’ jedna je od tri aktivne akro-grupe ruskih vojno-vazduhoplovnih snaga. Ona se danas nalazi u sastavu 237. centra za prikaz avijacijske tehnike koji nosi ime I. N.


Inače, najbolja vojna škola pilotske veštine u Rusiji nalazi se na aerodromu Kubinka kod Moskve, gde su bazirani „Striži“. Piloti su u ovoj bazi prvi osvojili akrobatsko i grupno letenje na mlaznim avionima.

Akro-grupa, Striži osnovani su 6. maja 1991. godine u okviru tadašnjeg 234. gardijskog Proskurovskog avijacijskog puka, 16. vazdušne armije u bazi Kubinka, oko 60 kilometara udaljenoj od Moskve. Odabir pilota bio je strog i članovi akro-grupe mogli su postati samo najbolji i najiskusniji letači. Od sredine pedesetih godina prošlog veka u ovom puku se organizuje i zemaljski kao i letni prikaz primene borbene tehnike za političko i vojno rukovodstvo, kadete vojnih akademija i inostrane delegacije. Deceniju posle, puk dobija još jedan nov zadatak, a to je pratnja aviona u kome se nalaze visoke vojne i političke ličnosti stranih država.


“Striži” osim pred domaćom publikom tokom 1990- tih nastupali u Francuskoj, Švajcarskoj, Belgiji, Tajlandu, Mongoliji, Vijetnamu, Maleziji, Bugarskoj, Kini, SAD i na taj način uspešno demonstrirali vrhunsko pilotažno umeće, ali i otvaranje Rusije prema svetu. Posle 2000. godine Striži, kao uostalom i avijacija VVS, veoma se retko viđaju – nastupili su samo u Češkoj Republici 2005., Ujedinjenim Arapskim Emiratima i na aeromitingu Batajnica 2012 povodom 100 godina srpske avijacije.

Zapaženi su i zajednički nastupi grupa “striži” i “ruski vitezovi” u kombinovanoj formaciji MiG-29 i “suhoja” Su-27. Zavisno od situacije, “Striži” nastupaju u formaciji od četiri do šest aviona, jednoseda varijante 9.13 i dvoseda varijante 9.51, poznatim pod oznakom MiG-29UB.

Izvor: Kurir

Foto: printscreen youtube/ ruptly, twitter

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.