Posetilac

Dečak živi sa majkom na farmi okruženoj dubokim šumama u dalekoj divljini finskih sela. S vremena na vreme, on posećuje svog oca koji se nalazi u zatvoru. Neukrotivi konj, dečakov jedini prijatelj, zaključan je u štali. Nemir u ovaj jednostavni život unosi pojava jednog stranca koji dolazi ranjen i donosi poruku od oca. Majka i sin nerado pristaju da strancu pruže utočište.

Reditelj Juka-Peka Valkeapa o fimu 

Želeo sam da snimim film koji će proniknuti duboko u osećanja protagonista. Glavni lik “Posetioca” (Muukalainen) je dečak. Ceo film posmatramo kroz njegove oči – iz njegovog pogleda na svet i iz perspektive njegove mašte. To je pogled na svet koji krije, izbegava, otkriva, pita, prolazi kroz zidove, oživljava, prosvetljuje, ubija i laže. 

To je pogled na svet koji je pre svega suštinski istinit. 

Želeo sam da snimim film o svetu deteta u kome se spoljna realnost i dečija fantazija prepliću. To je misteriozan i novi svet. 
O reditelju

Juka-Peka Valkeapa je rođen u Porvou u Finskoj, 1977. godine. Studirao je na katedri za režiju na Univerzitetu za umetnost i dizajn u Helsinkiju. Pre “Posetioca”, svog debitantskog dugometražnog igranog ostvarenja, režirao je dva nagrađivana kratka filma, kao i brojne reklame, a radio je i u oblasti grafičkog dizajna i ilustracije.

(old_image) Za ovaj film, Valkeapa dobio je Nagradu za reditelja godine od strane Asocijacije finskih filmskih reditelja. 

Kao obrazloženje ove nagrade navedeno je da ostvarenje “Posetilac” pokazuje rediteljevu beskompromisnu viziju i hrabrost da stvara ne-mejnstrim film. 

Film je svoju premijeru imao na Danima Venecije na Venecijanskom filmskom festivalu 2008. godine, a kod nas je u okviru takmičarskog programa prikazan na 16. palićkom filmskom festivalu.

Pogledajte još