Upoznajte Anonabox, "kondom" za vaše anonimno i bezbedno surfovanje internetom

Uređaj koji je časopis Wired opisao kao "prenosivi hardverski kondom”, nije novi koncept, i mnoštvo ljudi s elementarnom informatičkom pismenošću zna kako mogu koristiti Tor. Ali anonabox čini ovaj proces jednostavnim i dostupnim svima. Naime, sve što morate učiniti je priključiti ovaj uređaj koji košta 50 dolara i spremni ste za surfovanje.

"Sada su svi vaši programi bez obzira na to što radite na računaru, preusmereni preko Tor mreže", rekao je za "Wired" August Germar, jedan od developera anonaboxa.

A tu je i politička dimenzija cele stvari. Programeri koji stoje iza anonaboxa bili su vrlo otvoreni o tome kako je Arapsko proleće poslužio kao inspiracija za ovaj uređaj i kako ga slobodni novinari i politički aktivisti mogu koristiti u represivnim režimima kako bi izbegli vlast. Naime, celi dizajn i funkcionalnost anonaboxa usmereni su prema ideji da uređaj bude što jeftiniji, jednostavniji za korišćenje i da ga je lako sakriti.

"Za nas je bilo važno da bude prenosiv i malen - nešto što se lako može sakriti ili čak baciti ako ga se u jednom trenutku morate rešiti", rekao je Gemar za Wired.

Ideja je naišla na plodno tlo. U samo nekoliko dana, Kickstarter kampanja već je privukla više od 9.000 donatora i 600.000 dolara, što je znatno više od njen cilj koji iznosi skromnih 7.500 dolara.

Izvor: Vesti online

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.