I ljubav se neguje

Ne očekujte da on pretpostavlja šta vi želite, recite mu to. Na pretpostavkama je pogrešno graditi i čuvati vezu.

Ljubav koja je počela sa mnogo nežnosti i razumevanja, često ne potraje dugo. Iako se još vole, partneri posle nekog vremena počinju da se osećaju tužno i razočarano. Očekivali su više. Ali psiholozi podsećaju da to važi za obe strane. Dakle, pođite od sebe, preispitajte se da li ste i vi ispunili partnerova očekivanja i nemojte ponavljati greške. Ako je jedna ljuvbav završila bez većeg razloga, potrudite se da sledeći put ne bude tako. 

1. Ne pretvarajte se da je sve u redu kad nije
Ako ste povređeni, a partner vas pita šta vam je, recite. Kratko i jasno. Nemojte ćutati jer onaj koga volite ne mora da čita vaše misli. 

2. Ne gunđajte 
Nitko ne voli ljute žene i namrgođene muškarce. Ako ste nečim nezadovoljni to recite, ali zbog sitnice po ceo dan gunđati i sve dugogodišnje probleme stalno stavljati na gomilu, nikoga ne čini sretnim. Radije pohvalite neku dobru osobinu ili akciju partnera. Podstrek je jače oružje od kritike. 

3. Budite jasni 
Mnoge žene očekuju da partner pogađa njihove želje. Znate onu rečenicu: "Ako moram da mu kažem, onda ću uraditi sama." Pogrešno. Potrebno je da kažete, ali bez negativnog naboja i preopširnih objašnjenja. 

4. Ne zanemarujte 
"Muškarci očekuju od žena da im pomognu kako bi se osećali posebno. Skuvajte im omiljeno jelo, brinite se za njih kada su bolesni", savjetuje psiholog Campbell.

5. Žena nije jedina odgovorna u vezi
Žena nije jedina odgovorna za vezu i odnos. "To je pogrešan stav kome su sklone mnoge žene. Veza je zajednica dvoje ljudi, tako da svaka osoba ima svoj deo odgovornosti i za uspehe, ali i za neuspehe. Dakle, dvoje je u igri", napominje psiholog Thays Araújo, a citira Tportal.

6. Ne zloupotrebljavajte slabosti partnera
"Kvalitete muškarca treba hvaliti, ali za njegove slabosti treba imati razumevanja i poštovanja. Budite čovek i pomozite mu kad je u problemima. Ako vam nešto prizna, na primer - neki problem na poslu, to je zato što vam veruje. Nemojte mu kasnije to nabijati na nos jer vam se više nikada neće poveriti", ističe psiholog Sabrina Dotto Billo. 

J.K.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.