fbpx

Da li je moguće da ste pili pivo na pogrešan način čitavog života?

Donosimo vam četiri greške koje se najčešće čine u konzumiranju piva, a koje morate prestati da pravite odmah.

Hladne čaše
Možda i najveći mit u svetu piva jeste onaj o hladnim čašama. Nasuprot onome što većina pivoljubaca misli, temperatura čaše neće pospešiti ukus vašeg omiljenog pića. Hladne čaše uzrokuju da pivo stvara više pene nego što bi trebalo. Sve što zapravo treba učiniti jeste da čaše ili krigle držite na čistom mestu. Pre upotrebe ih za svaki slučaj operite i to bi bilo to.

Prehladno pivo

Ne hvalite se što je vaše pivo uvek hladno. Svaka sorta piva ima svoju optimalnu temepraturu za konzumiranje, a sama činjenica da je temperatura još uvek jedna žestoka tema na forumima pivoljubaca, ostaje zaključak da verovatno nije poenta u hladnoći. Pivo koje najčešće pijemo iziskuje da bude na temperaturi malo većoj od one u frižideru. Ukratko, ukoliko vam se pije, iz frižidera izvadite vaše omiljeno piće deset minuta pre posluživanja.

Držanje na pogrešnom mestu

Postoji termin u svetu piva – "skunked" ili "miris tvora". Ako se pitate da li ste ikada pili takvo pivo uradite jedan test. Uđite u bilo koju radnju, uzmite bilo koje pivo u svetloj staklenoj ambalaži i popijte ga odmah. To je "skunked" pivo.

Ono se zapravo odnosi na svako pivo koje je izloženo svetlosti, a ukoliko želite biti pošteđeni takvog ukusa kupite pivo u smeđoj staklenoj ambalaži. Pivo obavezno čuvajte na tamnom mestu, a ukoliko želite da ga konzumirate napolju, iskoristite svaki hlad i ugao bez direktnog svetla.

Čuvanje

Mnogi pivoljupci često imaju flašu piva koju čuvaju nedeljama, pa čak i mesecima, da li zbog posebne prilike ili su je jednostavno zaboravili. Istini za volju, neka piva od nas traže da ih čuvamo dugo, ali standardna verzija lagera to ne iziskuje. Naprotiv – što ga duže čuvate, pa čak i u frižideru, veće su šanse da se izgube aroma, pitkost, penušavost i još mnogo bitnih karakteristika. Zato dobro razmislite pre nego što odlučite da sačuvate posebno pivo za posebnu osobu.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.