DAN D: Sutra štrajkuju prosvetari, sindikati GSP-a, ali i kafane!

U sredu, 22. oktobra, svi ugostitelji u Srbiji će zatvoriti svoje lokale na sat vremena u periodu od 12 do 13 sati u znak protesta protiv tretmana koji imaju od strane Ministarstva finansija, Poreske uprave i drugih nadležnih institucija. Kako je Udruženje ugostitelja danas najavilo na konferenciji za medije, ugostitelji će izaći ispred svojih lokala na sat vremena u znak protesta.

Nikola Dimitrijević, predsednik ovog udruženja kaže da je cilj protesta da se pokrene proces otklanjanja svih nedostataka u zakonu i propisa koji neposredno utiču na ugostiteljsku delatnost. Protestima će se, kako najavljeno na konferenciji, pridružiti kolege iz Novog Sada i cele Srbije.

PROSVETARI U ŠTRAJKU!
Protestni skup prosvetara zakazan je za sredu u 13 sati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Sindikati očekuju da njihov protest podrži više od 70 odsto škola u Srbiji. Prosvetari u Srbiji imaju dva zahteva: prvi je da Vlada odustane od najavljenog smanjenja plata za deset odsto, a drugi da se u celoj javnoj upravi uvedu platni razredi po osnovu školske spreme kako se ne bi više dešavalo da profesori imaju manju platu od šofera ili sekretarice u opštini, što je danas slučaj.

Nekoliko sindikata Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) Beograd održaće sutra polusatni protest u 13 sati na platou ispred Palate Pravde kako bi skrenuli pažnju na dužinu trajanja sudskih postupaka za napade na vozače.

Suđenja u proseku traju četiri godine, na presudu se čeka godinama i uvek postoji razlog za odlaganje, upozoravaju sindikati.

"Vozači u javnom prevozu rade veoma odgovoran posao, a sada su im produžetkom radnog vremena otežani i uslovi rada, pa im još samo treba da razmišljaju o tome da li će neko da ih napadne. Zbog toga tražimo da se već jednom u sve autobuse uvedu kamere i urade odvojene kabine", ističe u saopštenju predsednik Saobraćajnog sindikata Aleksandar Jokić.

Izvor: Blic

Pogledajte još