Pomoćne mahanizacije: Stižu nove mašine za "Kolubaru"!

Krajem jula počela je doprema mašina teške mehanizacije, kamiona i ostalih vozila nabavljenih za potrebe Ogranka „Pomoćna mehanizacija” Rudarskog basena „Kolubara”. Obnavljanje voznog parka tog ogranka obavlja se iz sredstava kredita ukupne vrednosti oko milijardu dinara. Dva nova buldožera marke „Katerpilar” i dva cevopolagača marke „Dresta” montiraju se i biće ubrzo pušteni u probni rad. Predviđeno je da po jedan buldožer i cevopolagač rade na tamnavskim kopovima, dok će druga dva biti raspoređena na površinskim kopovima Polje „D” i „B” .

Pored ovih mašina, prema rečima Predraga Đenadića, direktora „Pomoćne mehanizacije”, uz pomoć sredstava obezbeđenih iz kredita, preko tenderske procedure biće nabavljeno još deset buldožera, dva cevopolagača, četiri hidraulična bagera, tri dizalice, 22 terenska vozila, 16 kamiona, četiri cisterne, jedan vučni voz i dva saniteta.

- Kupovinom ovih vozila i mašina naš vozni park biće značajno podmlađen, jer tokom prethodne dve godine nismo imali veće nabavke novih mašina. U tom periodu kupljen je samo jedan cevopolagač i dva vigera. Vozni park nam je sve stariji, imamo mašina koje su stare i preko 30 godina, ali rade zahvaljujući trudu i iskustvu svih radnika „Pomoćne mehanizacije” – naglašava Đenadić.

On dodaje da su ova ulaganja bila neophodna da bi se osigurala budućnost „Pomoćne mehanizacije” i traženi broj jedinica koji je neophodan za rad sva četiri površinska kopa „Kolubare”.

Prema rečima upravnika održavanja teške mehanizacije Aleksandra Ivankovića, nove mašine znatno će olakšati rad rukovaoca jer je u pitanju oprema poslednje generacije sa najsavremenijim sistemima za upravljanje.

- Nove mašine su veoma pouzdane, što znači da će biti manje kvarova i zastoja i da će posao ljudi iz održavanja biti mnogo lakši. Kod nas već postoji određen broj sličnih mašina, tako da su i rukovaoci i mehaničari već obučeni za rad na njima – ističe Ivanković i dodaje da olakšanje donosi i činjenica da su sva vozila opremljena klima-uređajima.

D. Vesković

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.