Ko odbije da radi, i deca će mu gladovati

- Uredba kaže da će onome ko posao odbije jednom, novčana pomoć biti umanjena, dok će onaj ko ga odbije dva puta, ostati bez nje. To ne može automatski da se primenjuje, jer onda postoji šansa da ako glava neke porodice ne želi da radi, a država mu uskrati pomoć, bez sredstava za život ostanu i njegova maloletna deca - kažu za “Blic” u jednom centru za socijalni rad.

Ono što se zasad zna jeste da će centri upućivati korisnike za koje procene da su za to sposobni u Nacionalnu službu za zapošljavanje, koja će im, u saradnji sa lokalnim samoupravama, ponuditi radni angažman.

- U toku je izrada pravilnika i uputstava koja će detaljnije da definišu broj radnih sati, kao i načine na koje će se upošljavati korisnici novčane pomoći - kaže za “Blic“ Aleksandar Vulin, ministar za rad i socijalnu politiku.

Ovi pravilnici bi trebalo da budu doneti u naredne dve, tri nedelje.

Gordana Matković iz Centra za liberalno-demokratske studije plaši se da najveći broj korisnika neće moći da bude uključen u radnu aktivaciju.

- Među korisnicima novčane pomoći koji su zvanično sposobni za rad ima mnogo starog sveta, samohranih roditelja koji nemaju opcije za čuvanje dece, ljudi sa zdravstvenim problemima, trudnica, kao i onih koji brinu o članu porodice sa invaliditetom. Mnogi od njih neće imati uslove da rade - kaže Matkovićeva, koja smatra da bi novčana pomoć mogla da se, umesto korisnicima, daje poslodavcima koji bi ih zaposlili.

Ipak, ima i onih koji naprosto ne žele da rade.

- Imali smo jednu ženu koja je dala otkaz na mesto čistačice jer je više novca dobijala od države dok je bila nezaposlena, nego kada je bila zaposlena - kažu u centru za socijalni rad.

Blic

Pogledajte još