MUŠKARCI ZNAJU ODGOVOR: Hrana ili seks?

Naučnici su utvrdili da muški pol može potisnuti osećaj gladi kako bi se skoncentrisao na lov na ženski, prenosi britanski list Telegraph.

Istraživanje, koje je proveo univerzitet u Ročesteru, ukazuje na delikatne promene u kretanju impulsa mozgom koje uslovljavaju promene u ponašanju između žena i muškaraca.

Vođa istraživanja Daglas Portman kaže: "Dok znamo da na ljudsko ponašanje utiče veliki broj faktora uključujući kulturne i društvene norme ovi rezultati pokazuju osnovne biološke mehanizme koji ne samo da objašnjavaju razlike u ponašanju muškaraca i žena nego i zašto je jedan pol podložniji određenim neurološkim poremećajima".

Naučnici su proučili glistu C. elegans i fokusirali se na par neurona AWA koji su snažno povezani s osećajem gladi i pronalaskom partnera.

Naučnici su proučavali muške jedinke i hermafrodite dajući im hranu i pružajući im istovremeno opciju i da krenu za ženkom.

Neke su gliste pre toga bile genetski promenjene kako bi bile osetljivije na miris hrane i kako bi bile gladnije.

Pokazalo je da su normalne muške gliste zaobilazile hranu kako bi krenule za ženkama. No, muške gliste koje su bile programirane da budu gladnije bile su deset puta manje uspešne u ljubavnom životu jer su nastojale da ostanu u blizini hrane. Hermafroditi se od hrane nisu ni micali.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Current Biology sugerišu da su normalne muške gliste bile sposobne da ignorišu glad ili je potisnu kako bi se otisnule u potragu za ženkama.

Nadlanu / izvor: index.hr

Pogledajte još