Studenti prete: Blokiraćemo ulice i fakultete ako nam ne ispune zahteve!

Sa predstavnicima studenata ispred zgrade Ministarstva razgovarao je Milovan Šuvakov, specijalni savetnik Ministarstva, a činjenicu da predstavnici studenata nisu pozvani u samu zgradu okupljeni su prokomentarisali kao "bezobrazluk".

- Oni se prave ludi i ne shvataju nas ozbiljno. Donećemo šatore ovde, blokiraćemo celu ulicu, blokiraćemo i fakultete ako treba. Zovite sve studente koje znate da nam se pridruže, da im pokažemo koliko nas ima - obratio se okupljenima Kosta Ristić, predstavnik "Studentskog fronta".

Užarenu atmosferu revolta na protestu su obeležile pištaljke i povici studenata, koji su nosili transparente na kojima piše "Pošto znanje?" i "Znanje nije roba". Među njima je bilo najviše studenata Filozofskog i Filološkog fakulteta i Fakulteta dramskih umetnosti.

- Jasno je da se ide u izmenu zakona o javnom obrazovanju i da će studenti i akademska zajednica tome pristupiti ozbiljno, a ne iz ličnih interesa - rekao je Šuvakov.

On je dodao da je u proceduri zahtev za produženje godine.

Među studentima ispred Ministarstva mogli su se čuti povici "Lopovi, lopovi!", a okupljeni su najavili da će, ukoliko im se zahtevi ne ispune, "kampovati" u Nemanjinoj.

- Ako nam danas ne ispune zahteve, radikalizujemo protest - rekao je ranije Ristić.

Pošto su predali spisak zahteva Ministarstvu, studenti su se vratili na Filozofski fakultet.

Na prethodnom protestu 15. oktobra, ministru Verbiću su upućeni sledeći zahtevi:

6 ispitnih rokova;
da produžena godina, odnosno apsolventski staž bude finansiran budžetom, kao i do sada;
da se odustane od smanjenja budžetskih kvota za master;
da se odustane od ograničenja roka za završetak studija

Ovaj protest je organizovan u saradnji sa Savezom studenata Beograda (SSB). Organizatori zahtevaju da svi problemi budu rešeni uredbama a ne preporukama.

Tim uredbama Ministarstvo bi obavezalo uprave fakulteta na poštovanje donetih odluka, a u slučaju kršenja konkretne uprave bi trpele sankcije.

"Ukoliko do rešenja ne dođe zaključno sa 21. oktobrom, istoga dana radikalizovaćemo svoj protest. Takođe, tada ćemo u listu uvrstiti i sledeći zahtev: momentalna ostavka ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđana Verbića", naveli su ranije organizatori.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još