TAMNA STRANA biljke koju masovno koristimo

1. Stevia je biljka
Veštački šećer se izvlači iz biljke stevie rebaudiane koja raste u Brazilu i Paragvaja, gde se koristi stotinama godinama kako bi se zasladila hrana, ali i tretirale opekotine i želudačni problemi.

2. Puno je slađa od šećera

Iako ne sadrži kalorije, ekstrakt biljke može biti 200 puta slađi od iste količine kristal šećera.

3. Može zameniti šećer pri pripremi kolača

Sa steviom možete zasladiti kolače, torte, pa čak i koktele. No budući da je toliko slađa od šećera, zaboravite recept, jer ćete trebati puno manje stevie. No koliko tačno manje zavisi o proizvođaču, pa eksperimentišite dok ne nađete pravu meru.

4. Ali ne možete je koristiti za karamelizovanje

Stevija neće postići smeđu boju kao šećer, pa zaboravite na creme brûlée.

5. Možete je kupiti u obliku tečnosti ili kao koncentrat u prahu

Može biti u maloj bočici kao ekstrakt vanile, kao prah, koji je malo manje zrnast od kristal šećera ili u zrnastom obliku, kao što je šećer. Svaki oblik sadrži različit koncentrat zaslađenosti, pa pročitajte etiketu pre korišćenja u receptu.

6. Stevia koju kupite u prodavnici ne mora biti potpuno prirodna

Iako je reč o biljci, kako bi što duže 'preživela' na polici supermarketa, mnogi proizvođači ipak dodaju još sastojaka u nju, kao što su na primer šećerni alkohol i ektrakt lišća stevie.

7. Iako ne sadrži kalorije, to ne znači da ćete smršati ako je koristite kao zamenu za šećer

Stevia mnogima zvuči kao čarobno rešenje za gubitak kilograma, no ne postoje dokazi da će ova zamena za šećer suzbiti nečiju želju za slatkim, te da nećete posegnuti za drugim slatkišima kako bi nadoknadili ono što ste izbacili iz kolača ili kafe.

Nadlanu / izvor: portaloko

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.